Tarta orkiszowa w połączeniu z buraczkami i szpinakiem

Tarta orkiszowa w połączeniu z buraczkami i szpinakiem

Eliza Tworek

7 grudnia 2022

Nasz następny przepis dotyczy tarty z dodatkiem warzyw. Danie jest niezwykle pożywne, a przy tym lekkostrawne. Ponadto dostarcza nam mnóstwa witamin i innych ważnych składników odżywczych.

Tarta orkiszowa w połączeniu z buraczkami i szpinakiem

Składniki na tarte orkiszową z burakami i szpinakiem:

  • około 500 gram kaszy z orkiszu
  • pół kilograma szpinaku
  • 1 mały czosnek
  • 3 jaja
  • 4 upieczone buraki
  • masło klarowane
  • 2-3 łyżki słonecznika
  • sól kłodawska
  • niepełna szklanka mleka roślinnego – smak wedle upodobania
  • gałka muszkatołowa
  • świeży tymianek

Sposób wykonania tarty orkiszowej z burakami i szpinakiem:

Szpinak myjemy. Następnie podsmażamy go na maśle. Musimy dodać wyciśnięty czosnek i pozostałe przyprawy. Kiedy szpinak nabierze smaku, odstawiamy. Gotujemy kaszę orkiszową. Pamiętajmy o tym, aby nie była ona przegotowana. Należy ją lekko ostudzić. Wkładamy ją do miski. Dodajemy około 2-3 łyżek masła klarowanego, słonecznik, jajko, sól. Wszystko mieszamy mikserem. Tak przygotowaną masę układamy w naczyniu do pieczenia, które wcześniej nasmarowaliśmy masłem klarowanym bądź ewentualnie oliwą. Formujemy coś na kształt tarty. W środku układamy pokrojonego buraka i szpinak. Całość posypujemy świeżym tymiankiem. Do osobnego naczynia, wlewamy mleko, jajka, starty czosnek, przyprawy. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie wylewamy na tarte. Pieczemy przez około pół godziny. W temperaturze 160-180 stopni Celsjusza.

Więcej Artykułów