Seler zapiekany z orzechami w towarzystwie rozmarynu

Seler zapiekany z orzechami w towarzystwie rozmarynu

Eliza Tworek

10 grudnia 2022

Pieczony seler z orzechami i rozmarynem to zdecydowanie danie, które możemy zaliczyć do dań wykwintnych. Z pełnym powodzeniem możemy zaserwować go jako danie główne podczas świątecznego obiadu lub uroczystą kolację. Na przykład w drugim dniu Bożego Narodzenia.

Seler zapiekany z orzechami w towarzystwie rozmarynu

Składniki na seler zapiekany z orzechami w towarzystwie rozmarynu:

•     1 seler

•     kilka gałązek rozmarynu

•     kilka orzechów włoskich

•     odrobina soli himalajskiej lub kłodawskiej

•     oliwa z oliwek

Sposób wykonania selera zapiekanego z orzechami w towarzystwie rozmarynu

1. Seler umyć. Najlepiej użyć w tym celu szczotki.

2. Dalej obrać i pokroić na cienkie plasterki.

3. W międzyczasie rozgrzać piekarnik i przygotować naczynie żaroodporne. Wkładamy do niego rozłożone plastry selera. Solimy. Dodajemy pozostałe składniki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10 minut.



Więcej Artykułów