Grypa, koronawirus i inne patogeny - Zioła, które pomogą nam w walce z wirusami

Grypa, koronawirus i inne patogeny - Zioła, które pomogą nam w walce z wirusami

Eliza Tworek

25 kwietnia 2023

Przed nami sezon na grypę. W dobie epidemii koronawirusa wiele osób zastanawia się nad tym, czy możemy w jakiś sposób zabezpieczyć swój organizm? Większość powtarza nam o tym, aby zachować pełnowartościową dietę, wysypiać się, dbać o higienę. To wie już każdy. Powstaje zatem pytanie, czy istnieją jeszcze jakieś możliwości, aby wzmocnić swoją odporność? Odpowiedź brzmi: tak! Na ratunek przychodzą nam zioła.

Grypa, koronawirus i inne patogeny - Zioła, które pomogą nam w walce z wirusami

Zajmując się tematem walki z wirusami, musimy rozpocząć od tego, że najbardziej istotną sprawą jest nic innego jak mocny układ odpornościowy. Jeżeli skupimy się na wzmocnieniu go, to bez trudu uda nam się pokonać wirusy, bakterie i zarazki. Co zatem jest przyczyną naszej niskiej odporności? Składa się na to kilka czynników. Możemy między innymi zaliczyć do nich:

  • chroniczny stres, negatywne emocje,
  • przemęczenie, przepracowanie,
  • niedostateczna ilość snu,
  • zła dieta,
  • choroby autoimmunologiczne,
  • skoki temperatur: nadmierne wychładzanie albo ocieplanie.

Zioła w profilaktyce antywirusowej

Natura idealnie odpowiada na nasze potrzeby. Zwłaszcza te, które dotykają kwestii naszego zdrowia. Nie od dziś wiadomo, że zioła mają nie tylko działanie profilaktyczno-zapobiegawcze, ale i zwalczające choroby. W tym czasie na uwagę zasługują szczególnie zioła, które posiadają właściwości antywirusowe. Będzie to doskonały sposób na to, aby wspomóc nasz organizm.

Dziewanna – zioło idealne dla naszych płuc

W ziołolecznictwie dziewanna była stosowana od wieków. Powszechnie używano jej w przypadku chorób dróg oddechowych. Przede wszystkim leczono nią kaszel, astmę, zapalenie oskrzeli. Roślina ta przede wszystkim rozrzedza flegmę oraz posiada działanie przeciwzapalne. Należy zaznaczyć, że  w dziewannie znajdziemy składniki, które niszczą między innymi wirus grypy A, B, opryszczki, ptasiej grypy FPV. Potwierdzeniem tego są badania kliniczne, które zostały przeprowadzone w Polsce. Poniżej podaję przepis na napar z kwiatów dziewanny:

Napar z kwiatów dziewanny

Łyżkę suszonych kwiatów zalać szklanką wrzątku. Odstawić pod przykryciem na 15 minut.
Po przecedzeniu dosłodzić miodem (najlepiej spadziowym) lub sokiem z czarnego bzu.
Pić 4 razy dziennie przy infekcji wirusowej. Jeżeli chcemy zażywać ten napar profilaktycznie – wystarczy raz.

Czosnek – roślina na różne dolegliwości

Czosnek to wyjątkowa roślina pod wieloma względami. Widzieli o tym nasi pradziadkowie.    Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwwirusowo. Najczęściej czosnek jest wykorzystywany podczas chorób infekcyjnych. Jednakże należy podkreślić, że coraz więcej osób stosuje go profilaktycznie, umieszczając go do swojej codziennej diety. Jako ciekawostkę można dodać, że w 1926 roku czosnek uratował ludzi podczas epidemii grypy w Marsylii. Czosnek służy nam jako doskonałe remedium na wszelkiego rodzaju infekcje. Przeprowadzone badania potwierdziły skuteczność czosnku w zwalczaniu wirusów grypy, zapalenia płuc, a także rotawirusów. Czosnek może być stosowany codziennie jako dodatek do potraw, ale i warto jest spożywać mikstury, syropy przygotowanego na bazie czosnku. Jedną z nich przekazuje poniżej: 

Mikstura przeciw wirusom

10 ząbków czosnku drobno posiekać. Wymieszać z 15 łyżkami niegęstego miodu. Warto dodać, że najzdrowszym miodem jest spadziowy albo gryczany. Następnie dodajemy 3–4 łyżki kropli propolisu. Jeżeli chodzi o dawkowanie to w przypadku choroby stosujemy go 3 razy dziennie. Jeżeli natomiast działamy profilaktycznie – wystarczy nam jedna dawka.

Naturalny antybiotyk

Zapewne każdy z nas pamięta czasy z dzieciństwa kiedy podczas choroby, przeziębienia mama robiła nam naturalny antybiotyk. Jaki jest przepis? Banalny! Potrzebny jest nam: czosnek, mleko, masło i miód. Podgrzewamy mleko do dość wysokiej temperatury. Następnie dodajemy posiekany czosnek, masło i miód. Proporcje według uznania.

Czarny bez – najlepszy sposób na grypę

Mało osób o tym wie, że nic tak nam nie pomoże na grypę jak czarny bez. Składniki, które znajdują się w tej niezwykłej roślinie hamują wnikanie i replikację grypowego wirusa. Delfinidyna to substancja, która odpowiada za właściwości antygrypowe czarnego bzu. Według przeprowadzonych izraelskich badań wynika, że u 90 procent pacjentów zakażonych wirusem grypy następuje poprawa w terminie od 3 dni do tygodnia po podaniu tejże rośliny. Ponadto należy nadmienić, że czarny bez obniża gorączkę oraz łagodzi wszystkie symptomy grypy.

Oregano – przyprawa antywirusowa, którą masz w kuchni

Oregano to kolejna z pozycji, która doskonale sprawdza się w przypadku infekcji czy też wirusów. Dlaczego oregano jest tak skuteczne? Dzieje się to za sprawą karwakrolu. Jest to aktywna substancja, która jest zawarta w olejkach eterycznych. Norowirusy, które w takich sytuacjach atakują nasz przewód pokarmowy, zostają zwalczone w ciągu około godziny, od chwili podania. Olejek z oregano może pomóc nam, także w pozbyciu się opryszczki. Poniżej przepis na specjalny syrop, który pomoże nam zwalczyć infekcje.

Syrop antywirusowy z oregano:

Do przygotowania syropu będzie nam potrzebne: łyżka oregano, tymianku i sproszkowanego korzenia lukrecji. Mieszankę zalewamy 2 szklankami wody. To wszystko gotujemy około 5 minut. Następnie zaparzamy. Po ostygnięciu, dosładzamy miodem do smaku. Na koniec dodajemy trochę soku z cytryny, kilka goździków, szczyptę cynamonu. Całość przechowujemy w lodówce. W przypadku infekcji wirusowej pijemy łyżkę syropu, 3–4 razy dziennie. Oczywiście możemy stosować ten syrop zapobiegawczo.

Imbir – przyprawa o złotym działaniu

Imbir to roślina, która jest powszechnie znana. Nierzadko używamy jej w naszej kuchni. Dodajemy ją do napojów, herbaty w mroźne dni, jako dodatek sałatek, a nawet ciasteczek. Czym zatem imbir zasłynął tak bardzo? Dlaczego ma on taki wielu miłośników? Odpowiedź jest prosta. Jest smaczny i posiada doskonałe właściwości. Po pierwsze roślina ta będzie bardzo dobrym lekiem na różnego rodzaju infekcje żołądkowo – jelitowe. Ponadto bardzo dobrze działa przeciwko wirusom. Imbir jest w szczególności polecany astmatykom. Pomaga bowiem, pozbyć się flegmy z płuc.

Imbirowy syrop antywirusowy

Do zrobienia syropu potrzebujemy imbiru w korzeniu. Możemy go zetrzeć na tarce albo pokroić w kostkę. Następnie układamy na dnie słoika 3 plasterki pokrojonej cytryny. Zasypujemy to imbirem. Po czym zalewamy całość miodem. Wszystkie czynności powtarzamy do momentu zapełnienia słoika. Następnie odstawiamy słoik na godzinę. Powinien on znajdować się w temperaturze pokojowej. Przy infekcji stosujemy go około 3 – 4 razy dziennie. Przy poważnej grypie możemy dodawać po łyżeczce do różnego rodzaju napojów, herbatek ziołowych.

Lukrecja – słodkie zioło, które leczy

Lukrecja jest ziołem, które było stosowane od wieków. Wywodzi się ono od medycyny chińskiej oraz ajurwedyjskiej. Według licznych badań wynika, że roślina ta posiada specjalne związki terpenoidowe, które doskonale sprawdzają się w przypadku leczenia chorób wirusowych. Lukrecja przede wszystkim niszczy wirusy opryszczki grypy czy SARS. Zioło to możemy przyjmować pod postacią herbaty, czy wywaru.

Koci pazur

Kolejnym bardzo ciekawym, ale i rzadko używanym ziołem jest koci pazur. Pochodzi on z lasów tropikalnych Amazonii. Z racji tego, że zioło to ma bardzo bogaty skład wewnętrznych substancji, jest on rośliną, która ma wszechstronne działanie. Jednymi z jego właściwości są: działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, doskonale stymuluje on układ odpornościowy. Pomoże nam, także w zwalczaniu bólu.

Nagietek lekarski – zioło świętej Hildegardy

Nagietek był znany i ceniony już w XII wieku. Według podań świętej Hildegardy wynika, że pisała ona, że „nagietek truciznę rozpędzi i oczyści wnętrzności”. Przy jakich dolegliwościach możemy używać tego zioła? Przyda nam się on w zwalczaniu bezsenności, przy bólach głowy. Nagietek może być używany, także z problemami wrzodowymi żołądka. Jeżeli natomiast idzie o wirusy, to doskonale zwalcza on rota- i rinowirusy. Możemy używać go jako napar.

Goździki – antywirusowe zioło, które znajdziemy w każdej kuchni

Goździki to zioło, które każdy z nas doskonale zna. Goździki dodajemy do mięsa, naparów, gorącej herbaty z cytryną, pomarańczą, a także miodem. Niekiedy są używane w formie okładu na piersi. Goździki doskonale zwalczają wolne rodniki, bakterie, wirusy, pasożyty, ale i grzyby. Goździki świetnie hamują stany zapalne.

Propolis

Propolis to inaczej kit pszczeli. Jest on znakomity w przypadku zwalczania wirusów, bakterii a nawet grzybów. Propolis może mieć różne formy. Jako nalewka albo w masie stałej. Nierzadko nalewka jest stosowana przy różnego rodzaju infekcjach dróg oddechowych, a także przewodu pokarmowego. Jednakże jego najważniejszą cechą jest zwiększenie odporności.

Jeżeli zależy nam na tym, aby wzmocnić naszą odporność w naszej diecie, nie powinno zabraknąć: czarnuszki, majeranku, bazylii, tymianku, pokrzywy, kopru, pietruszki, a także lipy. Starajmy się, aby nasze posiłki były zróżnicowane. To pozwoli nam uzupełnić wszystkie witaminy i ważne dla naszego organizmu składniki odżywcze. Nie zapominajmy o odpowiednim nawodnieniu.

Więcej Artykułów