7 powodów, dla których warto jeść gruszki

7 powodów, dla których warto jeść gruszki

Beate Rossbach

19 kwietnia 2023

Jabłka są dostępne przez cały rok, natomiast na gruszki sezon jest jesienią. I chociaż są słodsze od jabłek, są niezwykle zdrowe i mają wiele zalet.

7 powodów, dla których warto jeść gruszki

Jak mówi przysłowie, nie należy porównywać jabłek z gruszkami. A jednak są one blisko spokrewnione i można je bardzo dobrze porównać. Oba są owocami pestkowymi i należą do rodziny różowatych. Ich podobieństwo botaniczne jest wielkie, ale sama różnica tkwi w owocach. Już po pierwszym kęsie można zauważyć, że gruszka ma słodszy smak i mniejszą zawartość kwasu. Gruszka pochodzi prawdopodobnie z Kaukazu i Anatolii, ale do Europy Zachodniej, a więc i do Niemiec, została sprowadzona przez Rzymian. Istnieje ponad 5000 różnych odmian, z czego w Niemczech uprawia się około 700, które różnią się smakiem, zawartością soku i kolorem skórki.

Gruszki można z grubsza podzielić na następujące kategorie:

  • gruszki stołowe do bezpośredniego spożycia,                  
  • gruszki na sok,
  • gruszki do gotowania, na kompot i ciepłe dania dania.

Gruszki o szczególnie delikatnym, rozpływającym się miąższu nazywane są gruszkami maślanymi. Najbardziej znane z uprawianych tu odmian gruszy to Williams Christ, Abate Fetal i Gute Luise.

Gruszki są bogate w witaminy i błonnik

Gruszki zawierają od 1 do 3 gramów kwasu owocowego na litr, czyli znacznie mniej niż jabłka, ale równie dużo cukru. Z tego powodu gruszki mają słodszy smak, są szczególnie lekkostrawne dla osób wrażliwych na kwasowość, a po ugotowaniu uważane są za idealny lekki pokarm. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego szybko sycą i ułatwiają trawienie.

Jak gruszki wpływają na Twoje zdrowie

1. Gruszki są dobre na trawienie

Gruszki zawierają dużą ilość pektyn. Ten rozpuszczalny w wodzie błonnik stymuluje pracę jelit, a także pomaga w wydalaniu cholesterolu.

2. Gruszki filtrują toksyny

Świeży owoc odtruwa jelita, wiążąc metale ciężkie i toksyny środowiskowe w treści pokarmowej. Duża ilość potasu ma działanie odtruwające, dzięki czemu toksyny mogą być łatwiej wydalane z organizmu.

3. Gruszki mają działanie odtruwające

Ze względu na wysokie stężenie potasu gruszki wykazują działanie odtruwające i odwadniające. Działanie to jest również pomocne w przypadku problemów z nerkami i pęcherzem moczowym.

4. Gruszki zapobiegają chorobom układu krążenia

Potas ma działanie rozszerzające naczynia krwionośne, dzięki czemu może obniżać ciśnienie krwi i zapobiegać zakrzepom.

5. Gruszki poprawiają samopoczucie

Gruszki wprawiają nas w dobry nastrój, ponieważ zawierają witaminy z grupy B: ryboflawinę, tiaminę i niacynę. Nasz organizm potrzebuje tych witamin do produkcji tzw. hormonu szczęścia – serotoniny.

6. Gruszki pomagają schudnąć

Gruszki zawierają około 6 gramów błonnika w każdym owocu, dzięki czemu są bardzo bogate w błonnik, a więc i sycące.

Średniej wielkości gruszka ma tylko około 70 kcal i stanowi idealną przekąskę między posiłkami.

7. Gruszki są dobre dla zębów i kości

Ze względu na niską zawartość kwasów owocowych gruszki są dobre dla zębów.

Ponadto wapń wzmacnia szkliwo zębów i kości. Bor pomaga również organizmowi w magazynowaniu wapnia.

Chociaż zawartość witaminy C w gruszkach jest niższa niż w jabłkach, zawierają one wiele witamin z grupy B, a także wiele minerałów, takich jak potas, magnez, miedź i żelazo.

Moja porada: Jeśli to możliwe, jedz gruszki stołowe raczej ze skórką, ponieważ składniki ważne dla ich działania prozdrowotnego są najbardziej skoncentrowane przede wszystkim pod skórką.

Kupując gruszki należy pamiętać o kilku rzeczach

Kupując gruszki należy najpierw upewnić się, że nie są one pryskane, w przeciwnym razie lepiej nie jeść skórki. Nie należy też kupować zbyt dojrzałych gruszek – powinny one tylko lekko poddawać się po naciśnięciu palcem.

Wszystkie korzyści dla zdrowia można czerpać tylko z dojrzałych, soczystych gruszek. Z kolei niedojrzałe i twarde są większym obciążeniem dla przewodu pokarmowego. Święta Hildegarda z Bingen wiedziała o tym już w XII wieku i ostrzegała: „Niedojrzałe gruszki powodują wzdęcia i niepokój!”. Jeśli masz skłonność do wzdęć, powinieneś jeść tylko dojrzałe gruszki. Gruszki powinny być spożywane jak najszybciej po zbiorze lub zakupie.

Gruszki nie lubią ciepłych pomieszczeń

W temperaturze pokojowej gruszki dojrzewają i nabierają jaśniejszego koloru, tracąc niestety nie tylko walory smakowe, ale także cenne składniki. Z tego powodu należy je w miarę możliwości przechowywać w szufladzie na warzywa w lodówce.

Gruszki „nie lubią się” z innymi owocami i warzywami, ponieważ wydzielają gaz przyspieszający ich dojrzewanie – etylen. Powoduje to również szybsze psucie się innych owoców. Wyjątek to odmiana Williams-Christ. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez około 2 tygodnie,

Przechowywane w chłodnym miejscu mogą przetrwać nawet 3 miesiące i stają się jeszcze słodsze.

Więcej Artykułów