Porcja codziennego zdrowia w warzywach zielonych

Artykuł partnera

29 grudnia 2022

Zdrowe odżywianie wpływa na kondycję fizyczną, ale i psychiczną. Które warzywa wybierać, by idealnie zbilansować swoją dietę?

Porcja codziennego zdrowia w warzywach zielonych

Po co jeść warzywa?

O tym, że warto jeść warzywa, wie chyba każdy, nawet dziecko. Przede wszystkim to sposób do utrzymania zdrowia i zatrzymania różnych chorób. Warzywa przeciwdziałają nowotworom, chorobom układu pokarmowego czy nawet układu krążenia. Oprócz tego wspomagają leczenie i wspierają pracę układu odpornościowego. Zamiast więc leczyć przeziębienie, lepiej stosować profilaktykę i zdrowo odżywiać się na co dzień. Warzywa to bogate źródło witamin.

Co więcej, jedzenie warzyw spowalnia procesy starzenia organizmu i korzystnie wpływa na kondycję włosów, paznokci, cery czy na sylwetkę. Polecane są wszystkim, którzy są na diecie lub po prostu dbają o to, co jedzą. Zamiast opychać się chipsami, lepiej chrupać marchewkę czy seler naciowy. Warzywa to też mniej cukrów prostych niż w owocach, przez co można je jeść cały dzień, nawet przed snem, co nie jest wskazane w przypadku owoców.

Duże znaczenie warzywa mają nie tylko dla zdrowia fizycznego, ale także psychicznego. Udowodniono naukowo, że jedzenie warzyw potrafi nawet poprawiać samopoczucie.

Podsumowując, jedzenie warzyw to cały zestaw zalet, do których należą:

  • ochrona serca,
  • dbałość o dobry wzrok,
  • oczyszczanie organizmu,
  • zapobieganie starzeniu,
  • wspomaganie odchudzania,
  • eliminowanie cukrzycy,
  • regulacja ciśnienia krwi,
  • minimalizowanie problemów z pamięcią,
  • przeciwdziałanie nowotworom.

Jakie warzywa wybierać?

Najzdrowsze zielone warzywa - właściwości zdrowotne warzyw

Warto też podkreślić role świeżości i przetworzenia. Wiadomo, że im świeższe, tym lepsze, tym więcej wartości odżywczych oraz smaku. A co z kwestią przetworzenia? Tu sprawa jest dość podobna, czyli im mniej przetworzenia, tym lepiej! Nawet mycie warzyw uznawane jest za przetworzenie, dlatego lepiej wybierać te, które nie zostały przed procesem pakowania umyte. Warzywa niemyte posiadają swoistą warstwę ochronną przed zepsuciem, dlatego pozostają one dłużej świeże.

Aby warzywa miały dobry wpływ na nasze zdrowie, powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła. Nie zawsze jednak mamy dostęp do warzyw z lokalnych upraw. W takim przypadku nie powinniśmy rezygnować z warzyw, tylko sprawdzić opis opakowania, to, skąd pochodzi dane warzywo, kiedy zostało zapakowane i czy nie było myte.

Zdrowe zielone warzywa - właściwości

Wśród warzyw zielonych znajduje się cały zestaw pełnych i wartościowych składników. Poniższa lista prezentuje kilka wybranych warzyw i ich właściwości odżywczych:

  • roszponka - bogate źródło witaminy C i potasu; polecana w diecie cukrzycowej, ponieważ ma niski indeks glikemiczny
  • rukola - bomba witaminowa z dużą ilością witaminy K dbającej o ludzką krew i kości, witaminy C, potasu i kwasu foliowego
  • sałata rzymska mini - cenne źródło witaminy K, manganu, potasu, kwasu foliowego; warzywo niskokaloryczne polecane jako składnik diet
  • młody szpinak - zawiera żelazo, ryboflawinę, witaminę B2, która wpływa korzystnie na układ odpornościowy i nerwowy; uwaga! nie można go spożywać w dużych ilościach, ponieważ zawiera kwas szczawiowy
  • szpinak - zawiera korzystną dla wzroku luteinę i potas obniżający ciśnienie, a także witaminę E,C,B2, ryboflawiny, kwas foliowy, mangan; polecany kobietom w ciąży
  • sałata lodowa - najmniej kaloryczna ze wszystkich sałat; bogata w kwas foliowy zapobiegający chorobom serca i anemii oraz błonnik wpływający pozytywnie na trawienie i jelita
  • seler naciowy - zawiera fosfor, potas, wapń, sód, cynk, magnez; to także bogate źródło elektrolitów odpowiadających za nawodnienie i regenerację organizmu, dlatego polecany jest osobom prowadzącym aktywny tryb życia
  • brokuł - warzywo o niskim indeksie glikemicznym i niskiej kaloryczności; bogaty w witaminy K,C, potas, kwas foliowy i sulforafan przeciwdziałający anemii i nowotworom
  • kapusta stożkowa mini - bogate źródło witaminy C,B6 i błonnika pokarmowego, a także wapnia, magnezu i potasu.

Warto zaznaczyć, że warzywa niemyte pozostają dłużej świeże i zachowują więcej wartości odżywczych. Aby przedłużyć ich trwałość, jakąkolwiek obróbkę należy wykonać przed ich spożyciem. Dotyczy to także mycia warzyw. W związku z tym polecamy przechowanie większości warzyw w lodowce bez konieczności wstępnego mycia. Dopiero przed samym przygotowaniem potrawy należy przełożyć warzywa do sitka i opłukać je pod bieżącą wodą. 

Więcej Artykułów