Zasadowa patelnia pełna warzyw

Gabriela  Schwarz

Gabriela Schwarz

1.10.2018 r.
Zasadowa patelnia pełna warzyw

Podczas trawienia produktów żywnościowych powstają między innymi również kwasy i zasady, które następnie wydalane są przez nerki. Przy zdrowej i wyważonej diecie tzw. układ buforowy dba o to, aby we krwi zawsze panowała równowaga kwasowo-zasadowa. Jeśli już zbyt dużo mięsa i wędlin, twoja krew szybko się zakwasi. Dotyczy to również produktów z białej mąki i produktów gotowych. Zbyt kwaśna krew utrudnia procesy metaboliczne. Niezneutralizowane kwasy okładają się w tkance łącznej, w kościach i tkance chrzęstnej. W wyniku tego dochodzi do zniszczenia chrząstki i zachorowania na artrozę.

Pozostało jeszcze 66 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Nie jesteś jeszcze subskrybentem miesięcznika "Więcej ruchu - mniej bólu". Już teraz zamów pełny dostęp i zyskaj:

  • Comiesięczny dostęp do najnowszego numeru miesięcznika "Więcej ruchu - mniej bólu"
  • Pełen dostęp do instrukcji, porad eksperckich na portalu i w publikacjach tematycznych
  • Możliwość korzystania z multimediów, wybranych wideo-konsultacji i ebooków dostepnych na stronie Zdrowie w Praktyce
Czytaj więcej o tytule »

Jeśli posiadasz już konto w serwisie zaloguj się

Adres e-mail lub login:

Hasło

Nie pamiętam hasła

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel