Wiele osób nie angażuje się w jedzenie. Jedzą oni i rozmawiają, jednocześnie spacerując po mieście – to typowy scenariusz, który bardzo często obserwuję. Dzięki starannemu odżywianiu możesz zmniejszyć podczas posiłków stres i wyostrzyć percepcję swojego ciała – to pierwszy krok w kierunku odprężenia i dobrego samopoczucia.
Jeśli będziesz jadł niedbale i nieświadomie, będziesz gorzej trawił i jadł znacznie więcej, niż nakazuje ci twój głód. Często doświadczam tego również z moimi pacjentami: wielu nie czuło przez długi czas sytości. Może to prowadzić nie tylko do nadwagi, ale także do słabej wydolności fizycznej i psychicznej. Z drugiej strony uważna dieta:
- relaksuje: tworzysz sobie oazy spokoju w stresującym życiu codziennym. Twoje nerwy mogą się uspokoić przynajmniej podczas jedzenia.
- poprawia tolerancję pokarmów: nawet układ trawienny może się zrelaksować. Przez świadome żucie wytwarzasz więcej śliny i więcej soku żołądkowego. Wspomaga to trawienie – zarówno tolerancję pokarmów, jak i pozyskiwanie energii.
- zmniejsza apetyt: zwiększasz swoją ogólną zdolność cieszenia się i postrzegasz siebie w nowy sposób. Między innymi uczysz się na nowo „słuchać” swojego uczucia sytości. Zapobiega to nadmiernemu objadaniu się. Potrafisz lepiej interpretować uczucia głodu i odróżniać, czy to raczej bardziej pragnienie, nuda czy może stres.
Uważne odżywianie to nie tylko to, co jesz, ale także JAK jesz. Świadome uważne jedzenie nie jest żadną nową dietą i nie ma nic wspólnego z liczeniem kalorii. Nie ma zakazów dotyczących niektórych rodzajów żywności. Powinieneś tylko się obserwować i postrzegać siebie podczas jedzenia – bez osądzania. Pomogą ci moje wskazówki.
1. Gotuj uważnie – skorzystaj z okazji, aby odpocząć podczas przygotowywania posiłku i doświadczyć jedzenia wszystkimi zmysłami. Ale nawet jeśli „tylko” zjesz jabłko, powinieneś to zrobić całkiem świadomie.
2. Jedz tylko wtedy, gdy jesteś głodny – jedz tylko wtedy, gdy naprawdę odczuwasz fizyczny głód (burczenie brzucha, uczucie pustki w żołądku).
3. Bądź staroświecki podczas jedzenia – zawsze siadaj do posiłku w staromodny sposób, najlepiej bez telewizora, smartfona czy gazety.
4. Przyjrzyj się dokładnie jedzeniu – jakie kolory postrzegasz? Jak pachnie jedzenie? Na przykład w przypadku owoców lub surowej żywności: jakie jest to w dotyku?
5. Skup się na jedzeniu lub też komunikacji z innymi ludźmi siedzącymi przy stole – odpocznij, odłóż telefon.
6. Zacznij od uważnego gryzienia – najpierw „wrzuć na luz” i przeżuj kilka razy pierwszy kęs. Sprzyja to również procesowi trawienia dzięki wydzielaniu śliny.
7. Po kilku kęsach odłóż sztućce – jest to najbardziej niezawodny i najłatwiejszy sposób na wolniejsze jedzenie. Zapobiega to nieświadomemu połykaniu posiłku. Jeśli jesz powoli, zauważasz, czy nadal jesteś głodny, czy już nie. Jeśli nie, przestań jeść. W normalnych warunkach powinieneś czuć się syty po około 20 minutach. Im wolniej i bardziej świadomie jesz, tym mniej jedzenia spożyjesz w tym czasie. Przyzwyczaj się do zostawiania resztek na talerzu.
8. Bądź nawet najwolniejszy – oczywiście chciałbyś też być najszybszy (np. w rozwiązywaniu zgadywanek)! Ale jedząc z rodziną czy przyjaciółmi, powinieneś być raczej najwolniejszy.
9. Pij powoli – picie wystarczającej ilości jest bardzo ważne dla twojej sprawności psychicznej i fizycznej. Tutaj także powinieneś świadomie cieszyć się tym, co pijesz i rozkładać przyjmowanie płynów równomiernie na cały dzień.
10. Jedz od czasu do czasu „niewłaściwą” ręką – to również zmusza do wolniejszego i bardziej skoncentrowanego jedzenia. Twoja koordynacja także na tym skorzysta. Może powinieneś spróbować tego bardziej w kręgu swojej rodziny. To gwarantuje dobry nastrój.