Czy sałata chroni przed chorobą Alzheimera?

Jeśli zielone warzywa liściaste dotychczas traktowałeś jako paszę dla królików, warto przemyśleć swoje stanowisko. Spożycie jednej porcji sałaty lub innego zielonego warzywa liściastego dziennie ma rzekomo spowalniać procesy degeneracji kognitywnej. Przynajmniej do takiego wniosku doprowadziło badanie opublikowane na łamach magazynu specjalistycznego Neurology. Badano, jak substancje odżywcze i bioaktywne zawarte w zielonych warzywach liściastych są powiązane z utratą zdolności kognitywnych.

Czy sałata chroni przed chorobą Alzheimera?

W badaniu wzięło udział 960 osób dorosłych w wieku między 58 a 99 lat (średnia wieku 81 lat), bez demencji. Probanci musieli wypełnić ankietę na temat spożywanych produktów spożywczych i odbyć na przestrzeni 2 do 10 lat (średnia 5,4 lata) przynajmniej raz rocznie badania funkcji kognitywnych (zdolność myślenia i zapamiętywania).

Wynika badania: spożycie zielonych warzyw liściastych mogło spowolnić lub całkowicie zapobiec degeneracji wydolności umysłowej, a wraz z tym chronić przed chorobą Alzheimera i innymi chorobami neurodegeneracyjnymi. Wydolność kognitywna probantów, które spożywały do 3 porcji zielonych warzyw dziennie, takich jak sałata czy gotowany szpinak, była o wiele lepsza niż u osób, które tego typu zieleniny unikały. Najlepiej wypadły osoby, które średnio spożywały 1,3 porcje warzyw liściastych dziennie. Wykazywali oni wydolność kognitywną porównywalną z osobami młodszymi o 11 lat. Efekt był również znaczny ze statystycznego punktu widzenia, jeśli uwzględnić inne czynniki mogące wpływać na wydolność umysłową, takie jak palenie, nadciśnienie, nadwaga, spożycie alkoholu, depresja, wykształcenie i aktywność fizyczna lub umysłowa.

„Codzienne spożycie porcji zielonych warzyw może okazać się prostym środkiem wspierającym zdrowie mózgu” – taki wniosek wyciągnęła autorka badania, Martha Clare Mirris z Uniwersytetu Rush w Chicago. „Nasze badanie nie dowodzi wprawdzie, że spożycie warzyw czy sałat spowalnia proces starzenia mózgu, ale otrzymane wartości wskazują na istnienie takiego związku.”

Większość ludzi nazwę zielone warzywa liściaste kojarzy z zieloną sałatą lub szpinakiem, a tymczasem wybór tych warzyw jest naprawdę ogromny. Zaliczają się do nich wszystkie rodzaje warzyw i dziko rosnących roślin, których łodygi i liście nadają się do jedzenia.

Zielone warzywa liściaste zawierają szereg substancji odżywczych i substancji bioaktywnych, takich jak np.:

- witamina K,

- luteina,

- kwas foliowy,

- alfa-tokoferol,

- kemferol,

- beta-karoten.

W czasie trwania badania okazało się, które z tych substancji najprawdopodobniej korzystnie wpływają na stan umysłu. Nasilone dostarczenie każdej z wymienionych powyżej (poza beta-karotenem) była związane z powolniejszą utratą zdolności kognitywnych.

Więcej Artykułów