Odpowiednia wielkość porcji pomoże ci ustawić twój poziom cukru we krwi

Sprytna i rozsądna dieta przeciwcukrzycowa nie zawiera prawie żadnych zakazów. Oba wyjątki to brak cukru białego i chemii jedzeniu. Jednak również bardzo ważnym czynnikiem dla twojego zdrowia jest wielkość spożywanych porcji. Ta sprawa poszła w przeszłości w złym kierunku. W niniejszym artykule chcę wyjaśnić ci prostą zasadę, trzymanie się której pozwoli ci zachować prawidłowy poziom cukru we krwi w przyszłości.

Odpowiednia wielkość porcji pomoże ci ustawić twój poziom cukru we krwi

Optymalna porcja to garść

Nie znam ani jednego człowieka, który chętnie liczyłby kalorie i odważał co do grama spożywaną żywność. Na szczęście niczego takiego nie trzeba robić. Natura wyposażyła nas bowiem w doskonałą miarkę. Są to nasze dłonie. Co wspaniałe, nasze dłonie są dopasowane do naszego wieku i płci.

- ryba: wielkości całej powierzchni dłoni,

- mięso: wielkości dłoni minus palce,

- drób: wielkości dłoni minus palce,

- nieugotowany ryż: 1 garść,

- nieugotowany makaron jako dodatek: 1 garść,

- nieugotowany makaron jako danie główne: 2 garście,

- ziemniaki: 1 garść,

- rozdrobnione warzywa: 2 pełne garście,

- owoce: 1 garść,

- jajka: 1 garść (w garści mieszczą się 2 jajka),

- napoje: 2 pełne garście. To trochę hipotetyczny sposób odmierzania, gdyż oczywiście w praktyce używamy szklanki o pojemności 250 ml.

Można sobie także poradzić bez piramidy żywieniowej

Chyba wszyscy znamy piramidę żywieniową. Ale stosując metodę garści możemy tę piramidę pominąć.

Prosta codzienna wskazówka żywieniowa

  • 6 porcji wody,                                                        
  • 5 porcji warzyw,                 
  • 1 porcja owoców,
  • 4 porcje chleba, zbóż i dodatków węglowodanowych,    
  • 2 porcje mleka lub produktów mlecznych,
  • 2 porcje mięsa, wędlin, ryb lub jaj,                       
  • 2 porcje dobrych tłuszczów i olejów.

Uważaj na pułapki

- Mleko i kakao nie zaliczają się do napojów. Są to produkty spożywcze, które dostarczają nam dużych ilości białka i węglowodanów.

- Zachowaj ostrożność z suszonymi owocami, zawierają duże ilości fruktozy. Tutaj nie obowiązuje reguła 1 garści.

- Produkty z białej mąki nie sycą na długo, gdyż zawierają mniej witamin i minerałów niż prawdziwe pełne zboża. Reguła 1 garści odnosi się zatem tylko do produktów pełnoziarnistych.

- Słodycze, czekolada, ciasta i ciastka nie są odpowiednie dla cukrzyków. Mimo to nie zabrania się ich. Tutaj oczywiście nie korzystamy z zasady 1 garści. Im mniej słodyczy jesz, tym dłużej i zdrowiej będzie żyć. Jeśli już musisz, jedz je z pełną świadomością – nie pogryzaj przy okazji.

Chcesz być syty

Typowy ciepłe danie główne składa się przykładowo z mięsa, warzyw i sycącego dodatku. Takie danie waży zazwyczaj pomiędzy 400 a 550 g. Większość osób jest w stanie najeść się taką porcją. To zasada jednak nie dotyczy posiłku zawierającego duże ilości chemii i białego cukru.

Więcej Artykułów