Wypróbuj szybką przystawkę, czyli szaszłyki z boczkiem i brukselką

Wypróbuj szybką przystawkę, czyli szaszłyki z boczkiem i brukselką

Gabriela Schwarz

11 grudnia 2022

Na bożonarodzeniowym i sylwestrowym stole pojawić się powinno coś absolutnie szczególnego. Zapewne masz jakieś przepisy na świąteczne potrawy, które w twojej rodzinie były przekazywane z pokolenia na pokolenie. A co byłoby, gdyby w tym roku z nich nie skorzystać i odbiec nieco od tradycji, próbując czegoś nowego? Na przyjęciu u przyjaciółki niedawno poznałam nadzwyczajną przekąskę. Można ją bardzo szybko przyrządzić i pysznie smakuje.

Wypróbuj szybką przystawkę, czyli szaszłyki z boczkiem i brukselką

Na 4 porcje szaszłyków z boczkiem i brukselką będziesz potrzebować:

- 500 g brukselki

- 40 g masła ziołowego

- 300–400 g boczku śniadaniowego w cienkich plasterkach

- bulion warzywny instant

- nieco masła

- gałkę muszkatołową.

Sposób przygotowania szaszłyków z boczkiem i brukselką

Ugotuj brukselki w bulionie i poczekaj, aż dokładnie odciekną. Zwijaj plasterki boczku i nadziewaj je na patyczki do szaszłyków naprzemiennie z brukselkami. Zacznij od boczku. Na patelni roztop masło, a następnie obsmażyć w nim szaszłyki. Dzięki temu powstanie na nich delikatna chrupiąca skórka. Boczek powinien być również chrupki. Ale uwaga, szaszłyk taki szybko może się przypalić. Na koniec dopraw odrobiną gałki muszkatołowej.

Więcej Artykułów