Przepis na świąteczne pieczone jabłuszka marcepanowe

Przepis na świąteczne pieczone jabłuszka marcepanowe

Gabriela Schwarz

16 grudnia 2022

Już w okresie adwentu zapach pieczonych jabłek powoduje, że wszystkim cieknie ślinka.

Przepis na świąteczne pieczone jabłuszka marcepanowe

Na 4 porcje świątecznych pieczonych jabłuszek marcepanowych potrzebować będziesz:

- 100 g surowej masy marcepanowej

- 1 łyżkę rodzynek

- 3 łyżki posiekanych migdałów

- 4 kwaskowate jabłka

- 4 łyżki soku cytrynowego

- 125 ml soku jabłkowego.

Wykonanie świątecznych pieczonych jabłuszek marcepanowych:

Marcepan pokroić na kawałki i ugnieść razem z rodzynkami i migdałami. Masę podzielić na 4 części i z każdej z nich uformować wałeczek o grubości około 1 cm. Odkroić górne części jabłek. Usunąć gniazdka nasienne. Do każdej z powstałych dziurek włożyć po 1 wałeczku marcepanowym. Jabłka ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem cytrynowym i jabłkowym. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

Więcej Artykułów