Probiotyki i ich wpływ na twoje zdrowie

Probiotyki i ich wpływ na twoje zdrowie

Zuzanna Rzepecka

23 marca 2023

Temat probiotyków jest coraz bardziej modny i w związku z tym coraz chętniej częściej po nie sięgamy. Wynika to głównie z faktu, że częściej chorujemy, a nasza wiedza na temat zdrowia jest znacznie szersza niż kiedyś. Wiemy już, że suplementacja flory bakteryjnej, szczególnie po zażywaniu antybiotyków, jest po prostu niezbędna. Na tym jednak najczęściej kończy się nasza wiedza. Warto podkreślić, że florę bakteryjną możemy „zgubić” również w innych przypadkach.

Probiotyki i ich wpływ na twoje zdrowie

Odbudowa flory bakteryjnej jest niezbędna dla funkcjonowania całego organizmu. Oczywiście wiemy już, że bezpośrednio wpływa na stan układu odpornościowego. A co w przypadku cukrzycy, otyłości czy niealkoholowego stłuszczenia wątroby?

Probiotyki, czyli suplementy zawierające żywe szczepy kultur bakterii:

- uszczelniają ściany nabłonka jelitowego tak, aby nie przedostawały się przez niego do krwi szkodliwe substancje,

- poprawiają funkcjonowanie śluzówki układu pokarmowego,

- stymulują działanie układu odpornościowego,

- syntetyzują substancje odżywcze i ułatwiają ich biodostępność,

- łagodzą objawy nietolerancji laktozy,

- redukują ryzyko pojawienia się alergii u obciążonych nim osób oraz zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych nowotworów.

Specyficzną cechą niektórych bakterii probiotycznych jest ich zdolność przedostawania się w stanie żywym do jelita grubego, osiedlania się w nim i rozmnażania. Oddziałują one korzystnie na stan zdrowotny przewodu pokarmowego, a w konsekwencji na stan twojego zdrowia.

Istnieje coś takiego jak jelitowy układ nerwowy, który składa się z setek milionów komórek nerwowych zdolnych do porozumiewania się i do przekazywania informacji zarówno do mózgu, jak i innych organów. Pełni on takie funkcje, między innymi, jak:

– regulacja perystaltyki, inaczej ruchów jelitowych, czyli skurczów mięśniówki jelit,
– produkcja enzymów trawiennych, które rozdrabniają pożywienie na małe cząsteczki,
– wspomaganie regulacji ruchów perystaltycznych przełyku, pomagając przesunąć pożywienie do żołądka,
– pomaga w wydzielaniu hormonów uwalniających enzymy trzustki,
– zmienia wydzieliny i elektrolity w przewodzie pokarmowym,
– towarzyszy przepływowi krwi przez śluzówkę jelit,
– reguluje pracę zwieraczy przewodu pokarmowego i przełyku, zapobiegając cofaniu się pokarmu do jamy ustnej i pozwalając przesuwać go z żołądka do dwunastnicy (czyli zapobiega objawom refluksu),
– używa praktycznie wszystkich neuroprzekaźników do funkcjonowania (w tym serotoninę, GABA, dopaminę czy acetylocholinę).

Ciekawostką jest, że to jelita produkują około 90% serotoniny i 50% dopaminy, czyli hormony szczęścia.

W 2011 roku Journal of Neurogastroenterology opublikowało raport, z którego wynikało, że Bifidobacteria longum pobudza układ nerwowy i wysyła sygnały, które aktywują ścieżkę nerwu błędnego na poziomie jelitowego układu nerwowego – dowodzi to bezpośredniego związku aktywności i ilości bakterii jelitowych na zachowanie i naturalnie zdrowie człowieka.

Udowodniono, że nieszczelność jelit, infekcja przewodu pokarmowego i depresja są ze sobą powiązane poprzez przepływ bakterii i patogenów na ścieżce jelito–mózg i zmianę w funkcji neuroprzekaźników.

Naukowcy dowiedli, że brak balansu pomiędzy złymi a dobrymi bakteriami układu trawiennego ma duży udział w rozwoju przewlekłych schorzeń, takich jak choroby autoimmunologiczne, zespół metaboliczny, cukrzyca, otyłość, zespół przewlekłego zmęczenia czy niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Suplementacja dobrych bakterii zapewnia ochronę przed chorobami jelitowymi, takimi jak zapalenie jelit, zespół jelita drażliwego i nowotwór jelita grubego czy też powstrzymuje nadmierne starzenie się organizmu.

Ocenia się, że w jelitach znajduje się ok. 100 trylionów mikroorganizmów, 400–1000 różnych gatunków bakterii i jest to około 80% całkowitej obrony immunologicznej organizmu. W badaniach wykazano, że podczas karmienia piersią następuje wytworzenie się (tzw. implantacja) flory bakteryjnej w jelitach noworodka. Karmienie piersią znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia astmy wieku dziecięcego. Karmienie piersią przez około 12 miesięcy zabezpiecza przed rozwojem RZS, natomiast zbyt krótkie karmienie może spowodować rozwój nadpobudliwości u dzieci – ADHD. Naturalnie każdy probiotyk ma swoje indywidualne właściwości.

Bifidus infantis 35624 – może powodować zmniejszenie depresji, redukuje zespół jelita drażliwego.

Lactobacilus reuteris – cofa stany lękowe, a także silnie pobudza układ immunologiczny (zwłaszcza przeciw cytokinie zapalnej TNF alfa – co jest bardzo niekorzystne u osób z RZS, z Leśniowskiego-Crohnem i ogólnie u wszystkich z autoagresję w tym Hashimoto). Powoduje zmianę aktywności neuroprzekaźnika GABA w układzie nerwowym.

Lactobacillus rhamnosus – likwiduje stres, lęki i depresję.
Lactobacillus helveticus – likwiduje stres, lęki i depresję.
Bifidus longum – likwiduje stres, lęki i depresję.

Pałeczki Lactobacillus i Bifidobacterum ułatwiają proces trawienia białek, cukrów (zarówno prostych, jak i złożonych) oraz tłuszczów, zwiększają absorbcję witamin i minerałów, zwiększają oporność fizjologiczną mikroflory bakteryjnej na działanie antybiotyków, łagodzą odczyny zapalne wywołane przez bakterie, grzyby (Candida) i wirusy (np. biegunki wywołane przez rotawirusy), osłabiają reakcje alergiczne, wzmagają antybakteryjne i antygrzybiczne czy też antywirusowe, reakcje odpornościowe. Bakterie te mają działanie przeciwnowotworowe, redukują eliminację produktów katabolizmu białek, tłuszczów i węglowodanów przez nerki i wątrobę, zmniejszają poziom cholesterolu w surowicy i ograniczają osteoporozę.

Wyniki badań naukowych odkryły związek pomiędzy różnymi szczepami Lactobacillus (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus paracasei i Lactobacillus rhamnosus) oraz wzrostem cholesterolu HDL. Wykryto również powiązanie pomiędzy szczepami Bifidobacterium (Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium bifidum i Bifidobacterium longum), a poprawą kontroli cukru we krwi, zmniejszeniem stanów zapalnych wątroby i redukcją uszkodzeń DNA, które mogą powodować rozwój komórek nowotworowych.

Te informacje mogą być zbawienne dla niejednej osoby. Oznaczają one nic więcej jak to, że powinieneś zadbać o odpowiedni poziom flory bakteryjnej nie tylko po antybiotykoterapii, lecz zawsze. Szczególnie w przypadku, gdy borykasz się z chorobą autoimmunologiczną odbudowa i pielęgnacja flory bakteryjnej powinna być jednym z kluczowych elementów w podjętej kuracji.

Jaki suplement wybrać i jak odpowiednio zadbać o dietę – w tym pomoże ci dobry specjalista. Wybór probiotyku na własną rękę nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem.

Bibliografia:

Hakansson A, Molin G. Gut microbiota and inflammation. Nutrients. 2011 June; 3(6):637-82.

Ejtahed HS, Mohtadi-Nia J, Homayouni-Rad A, Niafar M, Asghari-Jafarabadi M, Mofid V. Probiotic yogurt improves antioxidant status in type 2 diabetic patients. Nutrition. 2012 May;28(5):539-43.

Oberreuther-Moschner DL, Jahreis G, Rechkemmer G, Pool-Zobel BL. Dietary intervention with the probiotics Lactobacillus acidophilus 145 and Bifidobacterium longum 913 modulates the potential of human faecal water to induce damage in HT29clone19A cells. Br J Nutr. 2004 Jun;91(6):925-32.

Kumar M, Kumar A, Nagpal R, et al. Cancer-preventing attributes of probiotics: an update. Int J Food Sci Nutr. 2010 Aug;61(5):473-96.

Kumar M, Kumar A, Nagpal R, et al. Cancer-preventing attributes of probiotics: an update. Int J Food Sci Nutr. 2010 Aug;61(5):473-96.

Słowa kluczowe:
prebiotykprobiotyki

Więcej Artykułów