Mieszanka przypraw do brownie to idealny świąteczny prezent dla piekarskich antytalentów

Mieszanka przypraw do brownie to idealny świąteczny prezent dla piekarskich antytalentów

Gabriela Schwarz

6 grudnia 2022

Czy w kręgu twojej rodziny, przyjaciół i znajomych są osoby, które chcesz zaskoczyć z okazji świąt Bożego Narodzenia czy Nowego Roku drobnym upominkiem? Szukasz czegoś indywidualnego, ale sklepy wypełnione tłumami kupujących prezenty odstraszają cię skutecznie? W takim razie ja mam dla ciebie idealną propozycję. Mieszanka przypraw do brownie to doskonały prezent kuchenny dla tych, którzy wprawdzie bardzo lubią ciasto, ale są raczej kiepskimi piekarzami.

Mieszanka przypraw do brownie to idealny świąteczny prezent dla piekarskich antytalentów

Aby wykonać mieszankę przypraw do brownie, potrzebować będziesz:

- szklany słoik lub butelkę

- 80 g mąki pszennej lub orkiszowej (W wersji bezglutenowej możesz zastąpić ją migdałową lub ryżową)

- 50 g kakao

- 60 g białego cukru

- 60 g cukru trzcinowego

- pół łyżeczki proszku do pieczenia (Aby mieszanka była bezglutenowa wystarczy sięgnąć po bezglutenowy proszek do pieczenia)

- 40 g gorzkiej czekolady lub uwertury

- 40 g orzechów (np. migdałów, orzechów włoskich lub laskowych).

Jak wykonać naszą mieszankę przypraw do brownie?

1. Grubo posiekaj kuwerturę i orzechy.

2. Wsypuj jeden składnik po drugim do ładnego i oczywiście czystego naczynia szklanego z możliwością zamknięcia.

Co obdarowana osoba będzie musiała dodać jeszcze do naszej mieszanki przypraw do brownie:

- 2 jajka

- około 70 g roztopionego masła lub margaryny.

Moja porada lekarska

MOJA PORADA

Po dodaniu każdego poszczególnego składnika do naczynia należy delikatnie postukać naczyniem o blat stołu. W ten sposób każdy składnik będzie stanowił równą osobną warstwę, dzięki czemu prezent będzie wyglądać estetycznie.

Oczywiście należy dołączyć do prezentu karteczkę, na której zapisana zostanie instrukcja dotycząca wypieku ciasta – rzecz jasna, najlepiej zrobić to ręcznie.

Jak wykonać brownie?

1. Przesypać mieszankę do miski.

2. Rozpuścić 70 g masła lub margaryny i dodać do mieszanki.

3. Dodać 2 jajka.

4. Masę dokładnie wymieszać za pomocą miksera ręcznego.

5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć nań ciasto. Piec od 20 do 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

6. Po schłodzeniu pokroić na kwadratowe porcje. Smacznego!

Więcej Artykułów