Krok w kierunku orientu: Filet z tuńczyka w skórce cynamonowo-sezamowej z sałatką

Krok w kierunku orientu: Filet z tuńczyka w skórce cynamonowo-sezamowej z sałatką

Gabriela Schwarz

12 grudnia 2022

Przedstawiamy propozycje bardzo szczególnej przystawki, która może również spełnić funkcję lekkiego dania na kolację.

Krok w kierunku orientu: Filet z tuńczyka w skórce cynamonowo-sezamowej z sałatką

Na 4 porcję filetu z tuńczyka w skórce cynamonowo-sezamowej z sałatką potrzebować będziesz:

Składniki na sałatkę:

- 1 mango

- 1 szalotkę

- 1 garść mięty

- 1 garść liści kolendry

- 1 małą czerwoną paprykę

- 2 czerwone papryczki chili

- oliwę z oliwek

- biały ocet balsamiczny

- sól.

Składniki na tuńczyka:

- 400 g tuńczyka w jakości sushi

- 1 łyżkę cynamonu

- 2 łyżki jasnego sezamu

- 2 łyżki czarnego sezamu

- sól

- pieprz czarny, z młynka.

Wykonanie filetu z tuńczyka w skórce cynamonowo-sezamowej z sałatką

Przygotowanie sałatki: mango obrać i usunąć pestki z papryki oraz z chili. Wszystko pokroić w drobną kostkę. Szarlotkę, miętę i kolendrę drobno posiekać. Sól, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek wymieszać do uzyskania marynaty. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić do naciągnięcia na około 30 minut.

Przygotowanie ryby: sól i pieprz wymieszać z cynamonem i całość przesypać na talerz. Oba rodzaje sezamu wymieszać i przesypać na inny talerz. Tuńczyka pokroić na porcje tak, aby po upieczeniu można było go pokroić w plasterki. Następnie dokładnie obtoczyć w mieszance przypraw. Zwilżyć kilkoma kroplami wody i obtoczyć w sezamie. Sezam musi dobrze trzymać się ryby. Rybę podsmażyć ze wszystkich stron, najlepiej na powlekanej patelni bez tłuszczu. Tuńczyk powinien być w środku czerwony. Następnie pokroić go na cienkie plasterki. Sałatkę z mango położyć na talerz i ułożyć na niej plasterki tuńczyka.

Więcej Artykułów