Kawa może obniżyć ryzyko choroby Alzheimera

Kawa może obniżyć ryzyko choroby Alzheimera

Dr Markus Numberger

22 stycznia 2021

Z przeprowadzonego przez Krembill Brain Institute w Toronto w Kanadzie badania wynika, że kawa może chronić przed chorobą Alzheimera. Naukowcy porównali 3 różne rodzaje kawy: jasno paloną, ciemno paloną i ciemno paloną bezkofeinową. „Kawa ciemno palona zawierająca kofeinę oraz ta bezkofeinowa wykazały w naszych pierwszych eksperymentach identyczne działanie” – powiedział dr Mancini, kierownik badania. Ochronne działanie kawy nie ma zatem związku z obecnością kofeiny.

Kawa może obniżyć ryzyko choroby Alzheimera

  Naukowcy zidentyfikowali w kawie pewną grupę związków, wydzielających się podczas jej palenia. Są to fenylindany. Ich niezwykłość polega na tym, że jako jedyne zbadane związki są w stanie zapobiegać kumulacji fragmentów białek charakterystycznych zarówno dla choroby Alzheimera, jak i dla choroby Parkinsona: beta-amyloidów i białka tau. Ponieważ mocniejsze palenie powoduje powstawanie większych ilości fenylindanów, wydaje się, że ciemno palona kawa daje w tej kwestii lepszą ochronę niż kawa jasno palona. Na kolejnym etapie naukowcy planują sprawdzić, czy te naturalne związki można wyizolować i zastosować jako lek. Przyznają jednak, że zanim wyniki badań będzie można zastosować dla celów leczniczych, potrzebne jest jeszcze wiele pracy badawczej.

Słowa kluczowe:
choroba Alzheimerakawa

Więcej Artykułów