Fondue w wersji pomidorowej

Fondue w wersji pomidorowej

Gabriela Schwarz

14 grudnia 2022

Uwielbiam fondue, zwłaszcza w okresie świątecznym. Poniżej przedstawiam przepis na wariant jeszcze u nas mało znany.

Fondue w wersji pomidorowej

Na 4 porcje fondue w wersji pomidorowej potrzebować będziesz:

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 2 małe, drobno pokrojone szalotki

- 3 drobno posiekane ząbki czosnku

- 1 małą drobno pokrojoną marchew

- 1 małą puszkę pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę

- sól i pieprz

- 1 łyżeczkę drobno posiekanych ziół (np. natki pietruszki, rozmarynu, bazylii, tymianku, trybuli, majeranku, oregano)

- 1 kg ziemniaków, świeżych, w małych, sałatkowych

- 400 tartego sera (najlepiej gruyere)

- 400 g tartego sera raclette

- odrobina białego wytrawnego wina

- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

- odrobina wódki czereśniowej kirschwasser

- 1 łyżka drobno posiekanej naci pietruszki

- 2 łyżki tłustej śmietany.

Sposób przygotowania fondue w wersji pomidorowej:

Przygotowanie sosu pomidorowego: rozgrzej oliwę i podduś na niej drobno posiekane szalotki i czosnek. Następnie dodaj marchew i duś jeszcze przez chwilę. Dodaj odrobinę wina czerwonego i zagotuj. Dodaj pomidory. Całość gotuj, dodaj sól i pieprz oraz zioła do smaku. Ziemniaki umyj i ugotuj na miękko.

Sos pomidorowy (200 ml) przelej do garnka do fondue, dodaj ser z odrobiną białego wina i całość ostrożnie podgrzej, tak, aby ser powoli się roztopił. Cały czas mieszaj. Skrobię kukurydzianą rozpuść w kirschwasser i stopniowo dolewaj do gotującego się fondue.

Zachowaj ostrożność. Twoje fondue nie może być ani zbyt gęste, ani zbyt rzadkie. Dodaj posiekaną nać pietruszki. Dodaj odrobinę śmietany i nieco pieprzu. Następnie przestaw garnek na palnik do fondue. Ziemniaki przełóż na talerz i połóż na nich ser.

Moja porada lekarska

MOJA PORADA

Zamiast ziemniaków możesz wykorzystać również chleb, ugotowane al dente warzywa czy nawet owoce. Należy wówczas posłużyć się widelcem do fondue.

Więcej Artykułów