Dorszowa zapiekanka ze szpinakiem

Dorszowa zapiekanka ze szpinakiem

Eliza Tworek

26 września 2022

Poznaj przepis na przepyszną dorszową zapiekankę ze szpinakiem. Mam nadzieję, że podany przez nas przepis będzie stanowił kulinarną inspirację i wpłynie na poprawę zdrowia, a zwłaszcza pracę mózgu. Przepis jest banalnie prosty, a przy tym szybki. Smacznego!

Dorszowa zapiekanka ze szpinakiem

Składniki na dorszową zapiekankę ze szpinakiem:

•      ½ kilograma szpinaku

•      około 1 kilograma filetów dorszowych z dobrego źródła

•      4 ząbki czosnku

•      pęczek natki z pietruszki

•      10 łyżek oliwy z oliwek

•      2–3 łyżki bułki tartej

•      przyprawy: pieprz, sól

Przygotowanie dorszowej zapiekanki ze szpinakiem:

1.    Szpinak należy dokładnie umyć i lekko podgotować. Później go odcedzamy i siekamy na drobno.

2.    Rybę myjemy i filetujemy.

3.    Czosnek siekamy i pietruszkę – mieszamy z rybą i doprawiamy przyprawami.

4.    Wszystko wkładamy do kamionkowego naczynia. Wcześniej należy nasmarować je oliwą. Rybę polewamy resztą oliwy. Posypujemy wszystko bułką tartą i pieczemy przez pół godziny w temperaturze około 250 stopni Celsjusza.

Więcej Artykułów