Chiny na języku - Przepis na rybę słodko-kwaśną

Chiny na języku - Przepis na rybę słodko-kwaśną

Li Wu

5 kwietnia 2023

Takie wzmacniający danie pomaga przy: braku werwy, ciągłym odczuwaniu zimna, wzmacnia aparat ruchu, wspiera Qi, pomaga przy dolegliwościach prostaty, pozwala pozbyć się śluzu i wzmacnia śledzionę.

Chiny na języku - Przepis na rybę słodko-kwaśną

Składniki na rybę słodko-kwaśna:

  • 800 g filetu z dorsza
  • 2 łyżki soku cytrynowego  
  • 1 papryka żółta i 1 papryka czerwona
  • 250 g świeżego ananasa pokrojonego w kostkę
  • 2 białka jaja - 40 g skrobi spożywczej
  • 1 l oleju roślinnego
  • 250 ml sosu słodko-kwaśnego
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sos sojowy
  • sambal oelek 
  • sól i pieprz.

Przygotowanie ryby słodko-kwaśnej:

Pokrój filet na duże kawałki. Skrop sokiem cytrynowym i przypraw solą oraz pieprzem. Oczyść papryki i pokrój na cienkie paski. Odsącz ananasa, nie wylewając soku. Ubij nieco białka jajek za pomocą trzepaczki, tak aby przybrały konsystencję piany. Rozgrzej olej w odpowiednim garnku lub frytkownicy do temperatury 175°C. Obracaj rybę najpierw w skrobi, a potem w białku. Obsmażaj ją stopniowo przez około 5 minut w tłuszczu. Odłóż w ciepłe miejsce. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i podsmaż na nim przez około 2 minuty paprykę, następnie dodaj ananas i duś przez kolejne 2 minuty. Dodaj sos słodko kwaśny i odrobinę soku cytrynowego, w zależności od twoich upodobań smakowych. Na koniec dopraw wszystko odrobiną sosu sojowego, soli, pieprzu i sambal oelek. Rybę i warzywa posyp pokrojonym szczypiorkiem. Danie smakuje wybornie ze dodatkiem ryżu.

Więcej Artykułów