Amerykańskie danie bożonarodzeniowe – pieczony nadziewany indyk

Amerykańskie danie bożonarodzeniowe – pieczony nadziewany indyk

Gabriela Schwarz

13 grudnia 2022

Jeżeli chcesz koniecznie, by na twój świąteczny stół trafił drób, polecam ci chudą alternatywę pieczeni z gęsi – a mianowicie pieczonego indyka. W Stanach Zjednoczonych jest on nie tylko obowiązkową potrawą bożonarodzeniową, nie można o nim zapomnieć również w Święto Dziękczynienia.

Amerykańskie danie bożonarodzeniowe – pieczony nadziewany indyk

Perfekcyjne upieczenie indyka wcale nie jest takie proste, ponieważ jego mięso w różnych miejscach ma różną grubość. Należy zwrócić uwagę na to, aby mięsista pierś dobrze się upiekła, a inne części mimo to nie były zbyt suche.

Na prawdziwego, amerykańskiego pieczonego nadziewanego indyka potrzebować będziesz:

- 1 indyka (waga 8–10 kg)

- 1 niewielki chleb kukurydziany lub ewentualnie tostowy (około 10 kromek)

- 2 średniej wielkości cebule

- 2 średniej wielkości kwaskowate jabłka

- 1 pęczek selera naciowego

- 100 g wątróbki drobiowej

- 1 pęczek naci pietruszki

- 3 ząbki czosnku

- 250 ml bulionu drobiowego instant

- sól, pieprz, mieloną papryka, mielony czosnek

- sok pomarańczowy

- owoce borówki brusznicy

- białe wino

- ewentualnie zagęstnik do sosu.

Wykonanie pieczonego nadziewanego indyka: Przygotowanie nadzienia: pokrój w kostkę chleb, cebule, jabłka i seler. Wątróbkę pokrój na małe kawałeczki. Pietruszkę i ząbki czosnku drobno posiekaj. Wszystko wymieszaj w misce z bulionem warzywnym, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Odstaw.

Indyka dokładnie umyj i osusz. Wypełnij nadzieniem i zaszyj. Wymieszaj pieprz, sól, mieloną paprykę i mielony czosnek, a następnie intensywnie natrzyj tą mieszanką indyka. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. W zależności od wielkości i wagi może potrzebować on do 5 godzin na upieczenie się. Przez pierwszą godzinę piec w temperaturze 180°C, następnie stopniowo obniżaj temperaturę.

W czasie pieczenia od czasu do czasu podlewaj indyka jego własnym sokiem. W czasie pieczenia musi być on dokładnie przykryty folią aluminiową. Folię należy zdjąć na 30 minut przed wyjęciem z piekarnika. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca. Sok, który wycieknie z indyka, należy przelać do garnka, następnie zdjąć łyżką tłuszcz, doprawić sokiem pomarańczowym i białym winem, dodać borówki, ewentualnie jeszcze dosolić i dopieprzyć. Dla uzyskania pożądanej konsystencji można ewentualnie zagęścić zagęstnikiem do sosu.

Doskonałym dodatkiem do takiego dania jest puree ziemniaczane, zapiekanka kukurydziana, bataty i oczywiście sos żurawinowy.

Moja porada lekarska

MOJA PORADA

Przed zakupem indyka oceń wielkość swojego piekarnika. Do mojego mieści się indyk o wadze maksymalnie 7 kg.

Więcej Artykułów