Bez mazurka nie ma Wielkanocy

Bez mazurka nie ma Wielkanocy

Katarzyna Wójcik

10 kwietnia 2022

Czy wyobrażamy sobie Wielkanoc bez mazurka? Jeśli nie – przygotowałam nowoczesną wersję klasycznego ciasta bez dodatku cukru.

Bez mazurka nie ma Wielkanocy

NOWOCZESNA WERSJA KLASYCZNEGO CIASTA

Mazurek ma smak chałwy dzięki dodatkowi pasty tahini. Możemy przyozdobić go w dowolny sposób, użyć orzechów, migdałów, rodzynek, nasion chia czy wiórek kokosowych.

Przygotowanie jest bardzo proste a potrzebujemy na małą blaszkę keksową:

Ciasto:

  • 5 łyżek mąki kokosowej (80 g)

  • 2 łyżki oleju kokosowego (18 g)

  • 4 jajka

  • 2 łyżki erytrytolu

Wszystko blendujemy i wykładamy na natłuszczoną blaszkę, pamiętając żeby zostawić wyższe brzegi. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut, aż spód będzie zarumieniony. Studzimy i smarujemy kremem. 

Krem:

  • 250 g serka mascarpone

  • 4 łyżki tahini (50g)

  • 2 łyżki erytrytolu

Blendujemy i wylewamy na zimny spód. Dekorujemy i odstawiamy do lodówki. 

Wartość odżywcza całości:

Kcal: 2313
Białko : 64 g
Tłuszcz: 190 g
Węglowodany: 108 g

Wartość odżywcza 1/12:

Kcal: 192
Białko: 5,3 g
Tłuszcz: 15,8 g
Węglowodany: 9 g
Indeks glikemiczny: 14
Ładunek glikemiczny: 1,2

Więcej Artykułów