Jak przyzwyczaić swoje dziecko do zdrowego odżywiania

dr Martina Hahn-Huebner

dr Martina Hahn-Huebner

21.11.2018 r.
Jak przyzwyczaić swoje dziecko do zdrowego odżywiania

Wiele maluchów kręci nosem na produkty pełnoziarniste i woli duży kawałek mięsa niż talerz warzyw. Poniżej znajdziecie kilka trików pomocnych w przyzwyczajaniu dziecka do zdrowego odżywiania.

  • Rozcieńczajcie coraz bardziej soki (lub lemoniady), jeśli Państwa dziecko do tej pory wzbraniało się przed piciem czystej wody.
  • Zastąpcie konserwowe owoce i warzywa świeżymi lub mrożonymi produktami. Wytrwale stawiajcie przed dzieckiem talerz z owocami i warzywami, żeby mogło się samodzielnie częstować, nawet jeśli Państwa maluch nie będzie od razu chciał ich jeść. Z biegiem czasu przyzwyczai się, że klika razy na dzień dostaje te produkty.
  • Mieszajcie produkty pełnoziarniste ze zrobionymi z białej mąki i stopniowo zwiększajcie ilość tych pierwszych. Rano zaserwujcie dziecku pieczywo pełnoziarniste, a wieczorem biały chleb lub tost. Brązowy ryż można wymieszać z białym ryżem, ale równie dobrze jest „ukryć” go w zapiekance.
  • Zmniejszajcie stopniowo porcje mięsa lub krójcie je na małe kawałki i podawajcie dzieciom z dużą ilością warzyw polaną sosem.
Moja wskazówka: Już w wieku 1 roku większość dzieci – kierując się mottem „W potrzebie nawet wędlina jest smaczna bez chleba” - próbuje zjeść tylko wędlinę lub ser i zostawić pieczywo na talerzu. A (szczególnie pełnoziarniste) pieczywo jest ważne w diecie dziecka, podczas gdy to, co na kanapce, odgrywa mniejszą rolę. Od początku przyzwyczajajcie maluszka, że pieczywo i dodatki to całość. Podawajcie dziecku zawsze mały kawałek kanapki i poczekajcie, aż go zje. Dopiero wtedy należy podać kolejny kawałek. W ten sposób Państwa dziecko nauczy się jeść kanapkę, nawet jeśli na początku będzie protestować.
  • Pożegnajcie się z nadmiarem słodkości. Dodawajcie do herbaty coraz mniej cukru. Zamiast niezdrowych słodyczy serwujcie dziecku rodzynki i inne suszone owoce lub mieszanki studenckie. Słodkości podawajcie w postaci zdrowych posiłków, np. pełnoziarniste naleśniki z musem jabłkowym, albo jako deser (twarożek z truskawkami lub ryż na mleku).
  • Nie poddawajcie się i stale serwujcie coś zdrowego!
Pokolenie wiecznych podjadaczy: nawet żołądek potrzebuje czasami odpocząć

Dużo rodziców cały czas nosi przy sobie coś do jedzenia na wypadek, gdyby ich dziecko zaczęło marudzić. Nierozsądnie jest jednak podawać dziecku jedzenie, jak tylko zacznie marudzić, bo żołądek nie zdąży strawić poprzedniej porcji i stale musi mierzyć się z kolejną dawką jedzenia. Żołądek i jelita pracują znacznie lepiej, jeśli między posiłkami robione są przerwy. Nawet maluszki dobrze znoszą 2-3 godzinną przerwę pomiędzy posiłkami. To tylko kwestia przyzwyczajenia, że dzieci cały czas biegają z waflem ryżowym (uwaga, zawierają arsen) lub preclem w rączce. Niektóre dzieci są po prostu spragnione i wystarczy im trochę wody lub herbaty.

Tabela 2: Zalecane produkty do zbilansowanych posiłków

Posiłek

Propozycje

Posiłek

Propozycje

Śniadanie

- musli lub owsianka (od 2 r. ż.; nieprzetworzone zboża należy zacząć podawać w małych ilościach po ukończeniu pierwszego r. ż.)

- owoce (np. jabłko, banan, gruszka, mandarynka, kiwi)

- jogurt, mleko pełnotłuste, mleko lub kakao, herbatka

- chleb, kajzerka lub pełnoziarnisty chrupki chlebek

- niewielka ilość masła lub margaryny z nieutwardzanych tłuszczów, dodatki jak ser żółty, wędlina, wegetariański serek do kanapek lub twaróg z dżemem, miodem lub świeżymi owocami

 

- dwa razy w tygodniu mięso (np. pierś kurczaka, kotlet bez panierki), raz w tygodniu posiłek rybny (w razie konieczności paluszki rybne, jeśli dziecko nie chce jeść ryby)

- jako deser owoc, sałatka owocowa lub owocowy kompot, ewentualnie również jogurt lub twarożek, jeśli danie główne było ubogie w nabiał

1 przekąska (przerwa)

- pełnoziarnisty chleb lub bułka

- masło albo margaryna, dodatek jak ser żółty, wędlina

- warzywa w małych kawałkach: marchewki, ogórki, pomidory, papryka, kalarepa

- owoce jak jabłko, banan, gruszka, mandarynka, winogrona

- jogurt lub twaróg, mleko albo kakao

2 przekąska

- kolorowy talerz z owocami lub świeżymi warzywami pokrojonymi w małe kawałki

- jogurt lub twarożek z sezonowymi owocami

- suszone owoce i/lub orzechy, mieszanka studencka

- wypiek pełnoziarnisty (np. ciasto z owocami, herbatniki orkiszowe)

- pełnoziarniste sucharki, same lub czymś posmarowane (twarożek ziołowy, twaróg, wegetariański serek do kanapek)

Obiad

- surowe warzywa (np. marchewki, ogórki, pomidory, papryka, kalarepa) lub sałatka jako przystawka

- danie główne z ziemniakami lub produktami zbożowymi (ryż, makaron – w miarę możliwości pełnoziarnisty, racuszki zbożowe) plus warzywa/owoce, uzupełnione jajkami, nabiałem i/lub serem żółtym (np. jako zapiekanka – pikantna lub słodka, danie z patelni lub danie jednogarnkowe)

Kolacja

- chleb lub kajzerka pełnoziarnista z twarożkiem ziołowym, serem żółtym lub białym, szynką lub wegetariańskim serkiem do kanapek, do tego pomidor, ogórek lub papryka (pokrojone w małe kawałki) lub mała sałatka

- racuszki zbożowe z sosem pomidorowym i sałatą

- pełnoziarniste naleśniki lub wafle z musem jabłkowym

- ewentualnie resztki z obiadu

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel