Czy marzysz o jedzeniu, które nie powoduje tycia?

Dr med. Rainer  Limpinsel

Dr med. Rainer Limpinsel

16.07.2019 r.
Czy marzysz o jedzeniu, które nie powoduje tycia?

Istnienie takiego jedzenia niedawno odkryli badacze z Monachium. Dotychczasowo zjawisko to zbadano jednak tylko na myszach.

Chodzi tutaj o białko o nazwie kalcyneuryna (Pfluger et al.: Calcineurin Links Mitochondral Elongation with Energy Metabolism, 2015). Tam, gdzie się to białko pojawia, myszy tyją. Gdy naukowcy zatrzymali działanie tego białka za pomocą leków, myszy mogły spożywać tyle tłuszczu i kalorii, ile chciały, i wciąż pozostawały przy tym szczupłe.

  Zastosowany w tym eksperymencie lek o nazwie Takrolimus jest już dopuszczony do leczenia ludzi. Lekarze stosują go, by zapobiec odrzutowi narządu po transplantacji. W standardowych dawkach powoduje on intensywne skutki uboczne. Monachijscy naukowcy chcą właśnie zacząć nowe szeroko zakrojone badania, które pozwolą na sprawdzenie działania niskich dawek tego leku na ludzi z nadwagą.

MOJA PORADA

Zanim na rynku pojawią się nowe leki oparte na opisanym powyżej zjawisku, możesz zwiększyć swoje zapotrzebowanie energetyczne, ostro doprawiając swoje potrawy.

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel