Cukrzyca. Magnez zmniejsza ryzyko zachorowania o przynajmniej 17%

Cukrzyca typu 2, na którą w Polsce choruje prawie 3 miliony osób, należy do najczęściej występujących chorób przewlekłych. A właściwie można by zapobiec co piątemu przypadkowi, jeśli tylko zadbalibyśmy o odpowiednie zaopatrzenie organizmu w magnez.

Dowiodła tego analiza przeprowadzona przez państwowy Karolinska-Instytut w Sztokholmie (Szwecja), która została opublikowana w czasopiśmie fachowym Nutrition w grudniu 2016 roku. Przeanalizowano 25 badań z całego świata przeprowadzonych na 637 922 badanych łącznie z danymi dot. odżywiania. Ryzyko wystąpienia cukrzycy w przypadku odpowiedniego zaopatrzenia w magnez było o 17% niższe niż w przypadku przeciętnych badanych. Każda dodatkowa 100 mg dawka magnezu obniżała ryzyko wystąpienia cukrzycy o kolejne 10%. Magnez poprawia działanie insuliny i dzięki temu obniża poziom cukru we krwi.

Co warto zrobić: codziennie powinni Państwo zażywać 300 do 400 mg magnezu. Badania dot. odżywiania pokazują, że średnio jedynie połowa mieszkańców państw europejskich faktycznie przyjmuje zalecaną ilość tego pierwiastka. Bogate w magnez są produkty pełnoziarniste, orzechy i nasiona, jak również rośliny strączkowe. Powinni Państwo wybierać wodę mineralną bogatą w magnez (powyżej 80 mg/l). Również dobre preparaty z magnezem nadają się do suplementowania tego pierwiastka.

Dr Ulrich Fricke

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Chora tarczyca – jak samodzielnie rozpoznać problem i świadomie wybrać leczenie

Pobierz »

Polecane artykuły