Rosół na przeziębienie

Rosół na przeziębienie

Beate Rossbach

30 grudnia 2022

Już nasze babcie wiedziały, że gorąca zupa z kurczaka jest dobrym lekarstwem na przeziębienie. Naukowcy z Uniwersytetu w Nebrasce (USA) odkryli, dlaczego tak jest. Zupa z kurczaka hamuje aktywność niektórych białych krwinek (granulocytów obojętnochłonnych), które odpowiadają za reakcje zapalne. W ten sposób możemy łatwiej zwalczyć np. zapalenie i obrzęk błony śluzowej nosa. Jednak ten kojący efekt można osiągnąć tylko w przypadku świeżo ugotowanej zupy z kurczaka, a nie w przypadku gotowego produktu.

Rosół na przeziębienie

Składniki idealny rosół na przeziębienie:

  • 1 kurczak na zupę
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • ¼ selera
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania rosołu idealnego na przeziębienie:

Umytego kurczaka wraz z pokrojonymi warzywami umieść w dużym rondelku wypełnionym około 1,5 litra wody i dodaj przyprawy. Doprowadź zupę do wrzenia i zbierz powstałe szumy. Następnie gotuj na wolnym ogniu przez dwie godziny. Następnie wyjmij kurczaka z bulionu, usuń skórę i pokrój mięso na kawałki i dodaj je z powrotem do zupy.

Dlaczego rosół? Łyżka zupy zmniejsza stres

Zupa spowalnia wiele procesów w organizmie, a więc pomaga nam również się odstresować. Z jednej strony, gotowanie na wolnym ogniu trwa co najmniej pół godziny, a ty nie musisz się martwić, że coś się przypali. Sam fakt, że nie musisz ciągle mieszać, zerkać i pilnować gotowania, sprawia, że w kuchni panuje spokój. Zupa, którą cieszymy się łyżka po łyżce, wprowadza do domu zupełnie nową kulturę jedzenia. Przyjemnie rozgrzewa cały organizm, wspomaga ukrwienie naczyń krwionośnych i rozluźnia je.

Naturalna rada

Możesz uzupełnić zupę o dodatkową porcję przypraw, witamin i leczniczych olejków eterycznych, jeśli dodasz do niej świeże zioła, takie jak tymianek, rozmaryn lub natkę pietruszki. Pamiętaj jednak, by po dodaniu przypraw się nie zagotowała!

Bulion warzywny: podstawowy przepis na bazę do innych zup

Składniki na bulion warzywny:

  • 3 litry wody
  • 4 marchewki
  • 1 pęczek selera naciowego
  • 2 pory
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • po 1 łyżeczce pieprzu i soli morskiej

Przygotowanie bulionu warzywnego:

Obrane warzywa pokrój na grube kawałki i przesmaż razem z przyprawami na oliwie z oliwek. Przełóż je do garnka i zalej wodą. Gotuj przez przynajmniej godzinę. Taki bulion można poporcjować i zamrozić.

   

Więcej Artykułów