Po zachorowaniu na raka: uwaga, te produkty spożywcze podwyższają ryzyko zgonu o 50%!

prof. dr Thomas Wessinghage

prof. dr Thomas Wessinghage

21.08.2018 r.
Po zachorowaniu na raka: uwaga, te produkty spożywcze podwyższają ryzyko zgonu o 50%!

Dzięki zdrowej diecie, bogatej w owoce i warzywa, można obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwór. Odżywianie odgrywa również istotną rolę, jeśli mamy chorobę nowotworową za sobą.

Naukowcy z Niemieckiego Instytutu Badania Żywienia (DIfE) przeanalizowali dane, pochodzące ze 117 badań. Wynik: Osoby, które wcześniej przeszły chorobę nowotworową, charakteryzują się o 50% podwyższonym ryzykiem przedwczesnej śmierci, jeśli w dużej mierze odżywiają się następującymi produktami spożywczymi: znaczna ilość nasyconych tłuszczów (tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, tłuszcz palmowy), produkty o wysokiej zawartości cukru i soli, produkty na bazie białej mąki (jasny chleb, jasne rodzaje makaronu) oraz znacznie przetworzone produkty spożywcze (wyroby wędliniarskie). Związek ten naukowcy zaobserwowali przede wszystkim u pacjentów, którzy przeszli nowotwór jelita grubego lub piersi. Z aktualnych badań wynika również, że wysokie spożycie alkoholu także przynosi negatywne efekty. Prawdopodobieństwo nawrotu choroby nowotworowej w przypadku nadmiernego spożycia alkoholu jest szczególnie wysokie, jeśli chodzi o pacjentów po nowotworze piersi, wątroby i przełyku, a także guzach w okolicy głowy i karku.

Moja porada:Zalecam tradycyjną dietę śródziemnomorską. Opiera się ona na produktach zbożowych, owocach i warzywach, roślinach strączkowych (soczewica, fasola, groch), orzechach (codziennie garść), rybach i oliwie z oliwek. Zawiera niewiele mięsa i wędlin.

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel