Ochrona przed infekcjami żołądkowo-jelitowymi w podróży?

prof. dr Thomas Wessinghage

prof. dr Thomas Wessinghage

16.07.2019 r.
Ochrona przed infekcjami żołądkowo-jelitowymi w podróży?

Pan Zdzisław z Zamościa pyta: Bardzo lubię jeździć do Turcji, ale często mam tam biegunkę. Jak się przed tym chronić?

prof. dr Thomas Wessinghage odpowiada:W ramach ochrony przed infekcjami jelitowymi należy zwracać szczególną uwagę na to, co się je. Przyczyną takiej infekcji w większości przypadków są wirus albo bakterie – rzadziej pasożyty. Patogeny z reguły znajdują się w wodzie lub produktach spożywczych. Największe zagrożenie stanowi zanieczyszczona woda. Bardzo często nośnikami patogenów są również kostki lodu. Dlatego w podróży należy pić tylko przegotowaną wodę albo napoje z przemysłowo zamkniętych butelek. Problemy również mogą się pojawić po spożyciu nieobranych owoców albo częściowo surowego mięsa. Dlatego w podróży należy trzymać się następującej zasady: „Ugotuj, obierz albo zapomnij!”. Konieczne jest również oczywiście mycie rąk przed każdym posiłkiem.

Słowa kluczowe:
jelitaurlopwycieczka

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel