Żywność przetworzona zwiększa ryzyko śmierci o 14%

Żywność przetworzona zwiększa ryzyko śmierci o 14%

Beate Rossbach

10 maja 2022

Organizacja Narodów Zjednoczonych dokonała ostatnio nowej klasyfikacji żywności. Za wysoko przetworzone uważa się dania gotowe oraz inne produkty, do których dodano konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku oraz duże ilości cukru, tłuszczu i soli (np. przekąski, lody, napoje słodzone, słodycze, frytki, hamburgery i inne produkty typu fast food).

Żywność przetworzona zwiększa ryzyko śmierci o 14%

Naukowcy z Sorbony w Paryżu (Francja) ustalili, jak bardzo szkodliwe są te produkty. W czasopiśmie JAMA Internal Medicine ocenili oni nawyki żywieniowe 44 551 badanych osób powyżej 45. roku życia. W okresie siedmiu lat badań zmarły 602 osoby biorące udział w badaniu. Ryzyko przedwczesnej śmierci wzrosło o 14% na każde 10% udziału wysoko przetworzonej żywności. Co dokładnie sprawia, że te produkty są tak niezdrowe? Są one bogate w kalorie, złe tłuszcze, cukier i sól, ale ubogie w błonnik i substancje odżywcze.

Beate Rossbach radzi: Gotowanie samemu jest zawsze najzdrowsze. Nawet jeśli nie masz czasu, masz wystarczająco dużo alternatyw dla niezdrowego, wygodnego jedzenia – omlety, jajecznica z pomidorami, risotto lub warzywa z patelni czy zupa to nie czarna magia. A w razie potrzeby możesz dodać do dania chleb pełnoziarnisty z surowymi warzywami lub winogronami.

Więcej Artykułów