Wiele czynności kuchennych jest związanych z długotrwałym staniem – to bardzo niekorzystne dla stawów kolanowych obciążonych artrozą. Dlatego krzesło-podporę do stania mam nie tylko w łazience, ale właśnie również w kuchni. Bardzo ułatwia mi ona gotowanie, zmywanie i wiele innych czynności.
Jeśli chorujesz na artrozę stawów palców, warto pogrubić uchwyty wszystkich przyrządów kuchennych, takich jak łyżka kuchenna, trzepaczka czy nóż za pomocą kawałka węża gumowego. Do tego celu bardzo dobrze nadają się również uchwyty na kierownicę rowerową. Nie zapomnij również o sztućcach.
Jeśli przykładowo musisz ugotować ziemniaki, postępuj w sposób jaki przedstawiam: postaw pusty garnek na kuchence, włóż ziemniaki i na koniec wlej wodę. Dzięki temu nie musisz nosić ciężkiego garnka najpierw do kranu, a potem na kuchenkę. Gdy ziemniaki się ugotują, wyciągnij je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej.
Dla osób chorych na artrozę stawów palców i dłoni istnieją noże kuchenne o każdej długości ostrza i kącie nachylenia. Noża takiego używa się jak piły. Dzięki temu dłoń automatycznie przyjmuje pozycję pozwalającą na oszczędzanie stawów i sił.
Istnieje wiele przyrządów pomocniczych pozwalających na szybkie otwieranie wszelkiego rodzaju zakręconych pojemników. Otwieracze takie wykonane z silikonu lub plastiku nasadzamy na zakrętkę. Ponieważ się nie ślizgają, ograniczają nakład sił konieczny do zakręcania i odkręcania. Przydatny jest również otwieracz śrubowy z przedłużonym uchwytem. W każdym sklepie z zaopatrzeniem medycznym znajdziesz szeroki wybór takich otwieraczy.
Jeśli chcesz otworzyć puszkę zakończoną zawleczką, również znajdziesz odpowiednie do tego narzędzie. Do tej czynności doskonale nadaje się jednak również łyżka do zupy. Ja używam elektrycznego otwieracza do puszek.
Jeśli korzystasz ze zwykłego noża do obierania, nadzwyczajnie obciążasz stawy swoich palców. Lepiej więc zaopatrzyć się w obieraczkę z mocnym uchwytem i poprzecznie ustawionym ostrzem. Ruch wówczas wykonują inne duże stawy.
Do krojenia ziół doskonale nadają się specjalne nożyce do ziół z uchwytem sprężynowym. Dobry jest również półokrągły tasak kuchenny do ziół. Mam jednak dla ciebie jeszcze jedną poradę specjalną: warto zamrozić świeże zioła. Po wyjęciu z zamrażarki możesz je „rozbić” jeszcze w worku do zamrażania na blacie roboczym.