Upośledzenie odporności przeciwinfekcyjnej i zwiększenie ryzyka zachorowania na infekcje w cukrzycy

Prof. zw. dr hab. med. Jan Tatoń

Prof. zw. dr hab. med. Jan Tatoń

1.09.2019 r.
Upośledzenie odporności przeciwinfekcyjnej i zwiększenie ryzyka zachorowania na infekcje w cukrzycy

Do osiągnięcia dobrej jakości wyników leczenia i życia prowadzą każdego pacjenta z cukrzycą dwie drogi. Pierwsza to uzyskanie odpowiadającej kryteriom medycznym optymalnego wyrównania metabolicznych zaburzeń – stężenie glukozy we krwi, w ciągu doby, w granicach 80–180 mg/dl i hemoglobiny glikowanej (HbA1C) mniejsze od 6,5%. Drugą drogą jest aktywna prewencja powikłań cukrzycy. Mają one różny charakter (1). Do tej działalności należy dodać walkę ze stanem zwiększonego ryzyka infekcji.

Pozostało jeszcze 96 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Nie jesteś jeszcze subskrybentem miesięcznika "Lepsze życie z cukrzycą". Już teraz zamów pełny dostęp i zyskaj:

  • Comiesięczny dostęp do najnowszego numeru miesięcznika
  • Pełen dostęp do tekstów eksperckich na portalu Zdrowie w Praktyce
  • Możliwość korzystania z multimediów, wybranych webinariów i ebooków dostepnych na portalu Zdrowie w Praktyce
Czytaj więcej o tytule »

Jeśli posiadasz już konto w serwisie zaloguj się

Adres e-mail lub login:

Hasło:

Nie pamiętam hasła

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel