Ziołowa mieszanka dla zdrowia jelit

Autor: Beate Rossbach

Przyprawy nie tylko nadają lepszy smak potrawom. Bardzo korzystnie wpływają też na zdrowie. Przeczytaj, dlaczego niektóre przyprawy są prawdziwymi lekami dla jelit i jak najlepiej skorzystać z tych właściwości.

Złota siódemka na trawienie

1. Anyż Przyprawa jest składnikiem wspomagających trawienie wódek ouzo i raki, gdyż zawarty w ziarnach anyżu olejek eteryczny działa rozkurczowo, pozwala pozbyć się wzdęć i ogólnie pobudza układ pokarmowy.

2. Nasiona kopru włoskiego Olejek eteryczny owoców i nasion fenkułu, wraz z takimi składnikami, jak fenchon i anetol, działa rozkurczowo na przewód pokarmowy, pozwala pozbyć się wzdęć i uspokaja jelita. Pod postacią herbatki od pokoleń pomaga niemowlętom.

3. Imbir W połączeniu z gingerolami (substancjami odpowiedzialnymi za ostry smak) olejek eteryczny pobudza produkcję soków żołądkowych, pomaga rozruszać procesy trawienne i łagodzi mdłości.

4. Kminek Suszone owoce zawierają olejek eteryczny, który działa zabójczo na patogeny i pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Jednocześnie zwalcza wzdęcia, rozluźniając mięśnie gładkie ścian jelit.

5. Kurkuma Kurkumina pobudza wydzielanie kwasu żółciowego, ułatwiając trawienie zawartych w pokarmie tłuszczów i łagodzą uczucie pełności.

6. Tymianek Przyprawa kuchni śródziemnomorskiej wspomaga przesuwanie treści pokarmowej w dół przewodu pokarmowego i produkcję wszystkich soków żołądkowych. Dlatego stosuje się go w przypadku słabego trawienia i ociężałych jelit.

7. Cynamon Aldehyd cynamonowy w połączeniu z innymi zawartymi w cynamonie substancjami dba o prawidłową pracę jelit, działa również przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

Z wszystkich tych przypraw możesz przyrządzić herbatkę

Jeśli chcesz wypróbować dobrodziejstwo płynące z przypraw, zaparz sobie herbatkę na ich bazie. Nasiona takie jak kminek, anyż czy koper włoski, podobnie jak laskę cynamonu możesz rozdrobnić w moździerzu. Odkrój kawałek korzenia imbiru, tymianek możesz zaparzać świeży lub suszony. Kurkumę kup najlepiej od razu w formie proszku.

Nabierz kopiastą łyżeczkę dowolnych przypraw i zalej filiżanką wrzątku. Po 10 minutach odcedź i pij – najlepiej drobnymi łyczkami. Możesz oczywiście wymieszać ze sobą różne przyprawy. Możesz je ewentualnie posłodzić miodem lub słodem z agawy.

Beate Rossbach

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Chora tarczyca – jak samodzielnie rozpoznać problem i świadomie wybrać leczenie

Pobierz »

Polecane artykuły