Roślina lecznicza: pieprz kajeński

Pieprz kajeński to rosnące na wysokość ok. 1 m zioło, które należy do rodziny roślin psiankowatych (Solanaceae). Ich łodyga rozgałęzia się na górze i charakteryzuje się owalnymi, lancetowatymi liśćmi. Z brudnobiałych kwiatów rozwija się około 5 cm długi, jaskrawoczerwony owoc, który przypomina podłużną paprykę. Pierwotnie pochodziła z Ameryki Południowej, dzisiaj importuje się ją głównie z Afryki.

Do celów medycznych stosuje się wyłącznie zasuszone owoce pozbawione kielichów owocowych, które w sensie botanicznym są jagodami. Z owoców pieprzu kajeńskiego można samemu przygotowywać maści i oleje do użytku zewnętrznego, czy też kupić gotowe preparaty, m.in. kremy, emulsje, plastry rozgrzewające.

Substancje zawarte w owocach pieprzu kajeńskiego

  • Substancje ostre (kapsaicyna)

  • Karotenoidy (alfa karoten, wiolaksantyna)

  • Olejek eteryczny (kapsiamid)

  • Flawonoidy (m.in. apiina)

  • Saponiny steroidowe

Kapsaicyna naniesiona na zewnętrzną warstwę skóry może wnikać do receptorów bólu, gdzie prowadzi do uwolnienia neuroprzekaźników (neuropeptydu, substancji P). Te hamują dalsze przekazywanie impulsów bólowych do mózgu.

Dlatego po naniesieniu preparatów zawierających kapsaicynę odczuwamy najpierw ciepło i ból, po krótkim czasie jednak dochodzi do niewrażliwości na ból.

Tak działa pieprz kajeński:

  • Łagodzi bóle

  • Wspomaga krążenie

  • Działa przeciwzapalnie

  • Rozszerza naczynia

  • Podrażnia skórę i śluzówkę

  • Wspomaga trawienie

Papryczki chili w tradycyjnej chińskiej medycynie mają działanie lecznicze jako pokarm rozgrzewający. Pieprz kajeński lub drobno posiekane papryczki chili jako przyprawa wspomagają trawienie w codziennej diecie poprzez pobudzenie produkcji soków trawiennych.

Pieprz kajeński pomaga na następujące dolegliwości:

  • Uszkodzenie nerwów (polineuropatia, np. przy cukrzycy)

  • Nerwobóle (neuralgie, np. po półpaścu, rwa kulszowa)

  • Bóle stawów (np. reumatyzm i artroza)

  • Bóle gardła

  • Napięcia mięśniowe

  • Lumbago

  • Słaba przemiana materii

Ponieważ kapsaicyna nawet w niewielkich dawkach ma silnie działanie drażniące śluzówkę, jest głównym składnikiem gazu do samoobrony (gaz pieprzowy).

Uwaga!

Nie stosować preparatów zawierających kapsaicynę dłużej niż 2 dni, kolejną dawkę dopiero po 14 dniach. W przeciwnym razie mogłoby dojść do uszkodzenia wrażliwych nerwów. Ze względu na drażniące działanie kapsaicyny nie można jej stosować na otwarte rany.

Tak stosuje się pieprz kajeński

Owoce pieprzu kajeńskiego można kupić w sklepie spożywczym lub z żywnością bio. Gotowe preparaty kupuje się w aptece. Jeśli sami poddajemy owoce obróbce, należy później dokładnie umyć ręce. Przypadkowe potarcie oczu może doprowadzić do bolesnych poparzeń.

Pieprz kajeński łagodzi napięcia mięśniowe

  Pokroić 40 gramów umytych papryczek chili z nasionami i zalać je w zakręcanym słoiku olejkiem z jojoby (120 ml z apteki lub zielarni). Zamknięty słoik wstawić na pół godziny do gorącej kąpieli wodnej, a następnie odstawić do ciepłego miejsca na dwa tygodnie. Przecedzić olej przez filtr do kawy i wlać go do ciemnej butelki. W zimnym pomieszczeniu można go przechowywać przez cały rok.

Balsam z pieprzu kajeńskiego koi nerwobóle

Rozgrzać miseczkę w kąpieli wodnej z 2 g wosku pszczelego i 30 ml olejku z pieprzem kajeńskim aż do roztopienia się wosku. Dodać 10 kropel eterycznego olejku z rozmarynu (wszystkie składniki z apteki lub zielarni), a następnie wlać płynny balsam do puszeczki na maści. W zimnym pomieszczeniu można go przechowywać przez cały rok.

Woda z pieprzem kajeńskim na ból gardła

Rozmieszać 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego w szklance gorącej wody i dodać łyżeczkę miodu. Pić rano i wieczorem szklankę mieszanki.

Beate Rossbach

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Chora tarczyca – jak samodzielnie rozpoznać problem i świadomie wybrać leczenie

Pobierz »

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Polecane artykuły