Przyjmujmy więcej kwasów tłuszczowych omega-3

Stosując zwykłą, zachodnioeuropejską dietę stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do kwasów tłuszczowych omega-6 wynosi 1:15, a powinien być na poziomie 1:4. Wtedy spada ryzyko zachorowania na cukrzycę, nowotwory, miażdżycę, chroniczne zapalenia czy spowalnia się proces starzenia. Spożywajmy więc więcej kwasów tłuszczowych omega-3!

10 źródeł obfitujących w kwasy omega-3

  1. Wszystkie owoce morza (homar, kawior, kraby królewskie, kałamarnice), 6800 mg omega-3 w 100 gramach

  2. Świeża ryba (okoń morski, makrela, dorsz, śledź), 970 mg omega-3 w 100 gramach

  3. Ryba z puszki (tuńczyk, sardynki, sardelki), 1400 mg omega-3 w 100 gramach

  4. Oleje z ryb (tran, olej z łososia), 35 000 mg omega-3 w 100 gramach

  5. Fasola mung 350 mg omega-3 w 100 gramach

  6. Zioła (tymianek, mięta, estragon, majeranek), 440 mg omega-3 w 100 gramach

  7. Zielone warzywa (szpinak, brokuły, zielony kalafior), 100 mg omega-3 w 100 gramach

  8. Owoce tropikalne (papaja, mango, kiwi), 50 mg omaga-3 w 100 gramach

  9. Nasiona (chia, lnu), 23 000 mg omega-3 w 100 gramach

  10. Sałaty (rukola, sałata lodowa i rzymska), 50 mg omega-3 w 100 gramach

Konsekwencja

Wprowadźcie trzy razy w tygodniu wyżej wymienione składniki żywnościowe do Waszej diety. Tylko w przypadku owoców tropikalnych musicie się nieco powstrzymać. Są bardzo bogate we fruktozę.

Dr Rainer Limpinsel

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Chora tarczyca – jak samodzielnie rozpoznać problem i świadomie wybrać leczenie

Pobierz »

Polecane artykuły