Przepis na sałatkę owocową pełna witamin przeciwko bólowi

Autor: Gabriela Schwartz

Owoce to najlepsze źródło witamin. Idealnym daniem jest sałatka owocowa z Twoich ulubionych owoców, wzbogacona orzechami, np. orzechami włoskimi.

Możesz również wycisnąć sok ze swoich ulubionych owoców. Pamiętaj jednak, aby do wszystkich tych celów wykorzystywać wyłącznie świeże owoce. Soki i sałatki spożywaj zaraz po przyrządzeniu. W ten sposób unikniesz utraty substancji odżywczych.

Prawdziwą bombą witaminową i wydajnym źródłem substancji witalnych jest sałatka owocowa, którą przedstawiam Ci poniżej. Na 4 porcje potrzebujesz:

- 2 jabłka,

- 2 banany,

- 2 mandarynki,

- 1 pomarańczę,

- 1 małe mango,

- 1 mały ananas,

- 100 g ciemnych winogron,

- 300 g twarożku śmietankowego (możesz użyć również takiego o zawartości 3,5% tłuszczu),

- 200 g jogurtu (3,5% tłuszczu),

- 1 opakowanie cukru waniliowego.

W miseczce wymieszaj twarożek z jogurtem i z cukrem waniliowym. Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazdka nasienne i pokrój miąższ w nieduże kawałeczki. Jeśli skórka jabłka jest zbyt twarda, możesz je obrać. Banany obierz i pokrój w plasterki. Pomarańczę i mandarynki obierz, podziel na kawałki i pokrój. Mango obierz, przekrój na pół, usuń pestkę, a następnie pokrój miąższ na kawałki. Ananas obierz, usuń głąb i pokrój miąższ na kawałki. Winogrona umyj i osusz, oberwij z gałązki i pokrój owoce na połówki. Wszystkie owoce dodaj do kremu twarogowo-jogurtowego i dokładnie wymieszaj. Skład sałatki możesz zmieniać w zależności od pory roku i od tego, na co masz akurat ochotę. Smacznego!

Gabriela Schwarz

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Chora tarczyca – jak samodzielnie rozpoznać problem i świadomie wybrać leczenie

Pobierz »

Polecane artykuły