Jakie substancje odżywcze obniżają poziom cholesterolu?

Pan Henryk B. pyta: Mój poziom cholesterolu jest nieco podwyższony (wartość LDL 185 mg/dl). Do tej pory nie miałem jednak niewydolności naczyniowej. Mimo to chciałbym zapobiegawczo obniżyć poziom cholesterolu. Wiem, że pomaga mi w tym błonnik pokarmowy (np. z owsianki). Jakie inne substancje odżywcze są mi Państwo w stanie polecić?

Dr Urlich Fricke odpowiada: Faktycznie istnieją substancje odżywcze, które obniżają wartość „złego” cholesterolu LDL. Należy do nich pierwiastek śladowy – selen. Angielscy uczeni odkryli, że 100 μg selenu przyjmowane każdego dnia obniża poziom LDL o ok. 8 mg/dl. Wartość dobrego cholesterolu HDL pozostaje przy tym niezmieniona. Podobnie działa barwnik obecny w pomidorach – likopen: 25 mg dziennie obniża LDL o 10%. Inne substancje odżywcze wprawdzie nie obniżają wartości cholesterolu, ale chronią Państwa naczynia przed powstawaniem niebezpiecznych złogów cholesterolu. Zalicza się do nich np. witamina E (200 do 400 jednostek), witamina C (500 do 1000 mg) i tauryna (0,5 do 2 g dziennie).

Poza tym: już w marcu 2016 roku naukowcy z Wyższej Szkoły Medycznej w Hanowerze wydali przełomowe oświadczenie: złogi cholesterolu w naczyniach w przypadku arteriosklerozy najprawdopodobniej nie mają nic wspólnego z cholesterolem obecnym we krwi. Prowadzi się badania dot. praktycznych konsekwencji tego odkrycia. Należy na bieżąco śledzić publikacje z tego zakresu. Będziemy Państwa informowali na bieżąco.

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Chora tarczyca – jak samodzielnie rozpoznać problem i świadomie wybrać leczenie

Pobierz »

Polecane artykuły