Właściwości lecznicze fenkułu

Fenkuł w 2009 r. otrzymał tytuł „rośliny leczniczej roku”. Ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 15%. Możesz więc jeść go bez ograniczeń, bez obaw o swój poziom cukru we krwi.

Dziki koper włoski uchodzi za tradycyjną roślinę leczniczą. Można go używać zarówno w celach zdrowotnych, jak i w kuchni. Fenkuł warzywny nadaje się natomiast tylko do zastosowań kulinarnych, co nie znaczy, że nie zawiera on żadnych substancji działających prozdrowotnie – owszem, zawiera, lecz w mniejszej ilości niż koper dziki.

Uzdrawiająca moc fenkułu

Fenkuł pomoże:

  • obniżyć poziom cukru we krwi,

  • zmniejszyć wzdęcia i uczucie pełności,

  • złagodzić kaszel i przeziębienie,

  • złagodzić wszelkie problemy trawienne (np. w połączeniu z anyżem i kminkiem),

  • w wytwarzaniu mleka przez matki karmiące.

Wartość odżywcza w 100 g

31 kcal, 0,2 g tłuszczu, brak cholesterolu, 7 g węglowodanów, 3 g błonnika, 1,2 g białka

Ryzyko choroby nowotworowej

Ogranicz nieco spożycie herbatki z kopru włoskiego. Jak w każdej innej herbacie, mogą się w niej kumulować takie substancje, jak metyloeugenol i estragol, których spożycie może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem choroby nowotworowej. Federalny Instytut Oceny Ryzyka oraz Komitet Naukowy UE ds. Żywności w zakresie produktów spożywczych ostrzegają zatem przed jej nadmiernym spożyciem. Ale oczywiście jedna filiżanka dziennie jest bezpieczna.

dr med. Rainer Limpinsel

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Chora tarczyca – jak samodzielnie rozpoznać problem i świadomie wybrać leczenie

Pobierz »

Polecane artykuły