Uwaga: tych artykułów spożywczych nie pakuj w folię aluminiową!

Gdy ze „szwedzkiego stołu” coś zostaje, sięgamy po folię aluminiową, aby zapakować resztki. Jednak przy bardzo słonych artykułach spożywczych nie wolno tego w żadnym wypadku robić. Przed tym ostrzega czasopismo Biologie in unserer Zeit (Biologia w naszych czasach).

Musimy uważać, szczególnie jeśli chodzi o:

  • kiełbasę,

  • owoce południowe,

  • mus jabłkowy,

  • pomidory,

  • kiszone ogórki,

  • solone śledzie.

  

Sól i kwas uwalniają z folii opakowaniowej szkodliwe aluminium, które przenika do artykułów spożywczych. Szczególnie intensywnie przebiega ten proces, gdy żywność z dużą zawartością wody położymy na tacy z metalu szlachetnego i przykryjemy folią.

Co możemy zrobić? Używajmy w takich przypadkach folii przezroczystej. Nie używajmy folii aluminiowej w połączeniu z talerzami i podstawkami z metali szlachetnych, lecz połóżmy produkty do zawinięcia na talerzyku tekturowym, drewnianym lub szklanym.

Dr Ulrich Fricke

Tagi: aluminium

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Chora tarczyca – jak samodzielnie rozpoznać problem i świadomie wybrać leczenie

Pobierz »

Polecane artykuły