Trucizny, które tkwią w butelkach, konserwach, folii i kartonie

Przerażające jest, że zasadniczo zdrowe produkty spożywcze mogą nieść ze sobą poważne ryzyko chorób, jeżeli ich opakowania zawierają szkodliwe substancje, zdolne przenikać do żywności. Przedstawimy te zagrożenia i podpowiemy, jak się przed nimi chronić.

Związek chemiczny o nazwie bisfenol A (w skrócie BPA) jest używany przez producentów tworzyw sztucznych i możemy go spotkać na przykład w plastikowych butelkach (kod recyklingu „07” lub „PC”), kubkach i plastikowych naczyniach. Można również go znaleźć w sztucznych żywicach, powlekających od wewnątrz puszki z konserwami.

BPA może trafić do Twojego organizmu wraz z pożywieniem i mieć działanie podobne do żeńskiego hormonu – estrogenu. U mężczyzn prowadzi to między innymi do niepłodności, a u ciężarnych kobiet do wad wrodzonych u płodu. Naukowcy podejrzewają, że powodując zaburzenia w gospodarce hormonalnej, wyrządza kolejne szkody dla organizmu.

Te choroby wiąże się z bisfenolem A:

  • Nadciśnienie

  • Miażdżyca

  • Choroby serca

  • Cukrzycę typu 2

  • Nadwaga

  • Nowotwory (przede wszystkim piersi)

  • Zaburzenia płodności

  • Zaburzenia rozwojowe u dzieci (wady wrodzone mózgowia)

Ponadto badacze z Uniwersytetu w Exter w Wielkiej Brytanii doszli w 2010 roku do wniosku, że substancja ta podnosi ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Przeanalizowano historie chorób 2 948 pacjentów.

Okazało się, że osoby, których stężenie BPA we krwi było ponadprzeciętnie wysokie, wykazywały aż do 30% wyższe ryzyko zapadnięcia na chorobę niedokrwienną serca.

Unia Europejska ustaliła taką wartość BPA (Tolerable daily intake), która jest bezpieczną dzienną dawką tej substancji, czyli taką, którą można spożyć i która nie spowoduje tym samym szkód zdrowotnych. Wynosi ona 4 µg na kilogram masy ciała dziennie.

Trzymanie się tych dawek jest jednak w praktyce dość trudne, gdyż nikt nie może dać konsumentom gwarancji, wraz z czym i w jakich ilościach spożywają BPA. Istnieją wprawdzie pomiary, z których wynika, że kilogram produktu spożywczego z puszki może zawierać około 30 µg BPA, na co dzień mamy jednak do czynienia z większą ilością źródeł tego związku chemicznego. Jest on nawet wchłaniany przez skórę, gdy przy kasie w markecie dotkniesz paragonu – gdyż znajduje się również w wyrobach papierowych.

Dalsze zagrożenia, które mogą stanowić opakowania

Unikaj ftalanów. Te zmiękczacze tkwią przede wszystkim w tworzywach sztucznych, wykorzystywanych do produkcji opakowań do żywności.

Substancje te mogą być uwalniane przez opakowanie i przenikać do jedzenia. Proces ten przebiega szczególnie łatwo, gdy pokarm jest bogaty w tłuszcze. Szczególnie narażone na zanieczyszczenia są pakowane na różne sposoby sery i wędliny. Problemem dotknięte jest również mleko w opakowaniach tetra pak, masło i oleje w plastikowych pojemnikach, a także dania przeznaczone do mikrofalówki.

Czym to może grozić? Nadwagą, cukrzycą, rakiem piersi i chorobami dróg oddechowych.

Co więcej: substancja ta przenika do pożywienia również z przyjaznych środowisku opakowań. Do produkcji opakowań z recyklingu wykorzystuje się uprzednio zadrukowany papier, na przykład makulaturę. Wraz z farbą drukarską do wytworzonego w ten sposób opakowania trafiają komponenty mineralne. Są one podejrzewane o działanie onkogenne. Pakowane w ten sposób są przede wszystkim suche produkty spożywcze, takie jak ryż, makaron, mieszanki do wypieków i płatki owsiane, nader często oferowane właśnie w opakowaniach z recyklingu.

Przenikanie do pożywienia to nie tylko bezpośredni kontakt opakowania z pokarmem. Szkodliwe substancje wydzielają się również poprzez parowanie. Dlatego po zakupie należy od razu przełożyć wszystkie artykuły spożywcze do szklanych opakowań.

Jak się chronić przed bisfenolem A?

  • W miarę możliwości nie jedz z plastikowych talerzy.

  •   Nie wlewaj gorących ani wrzących płynów do plastikowych pojemników, gdyż pod wpływem ciepła przenikanie BPA wzrasta 55 razy.

  • Do podgrzewania pokarmów wykorzystuj szkło, ceramikę i stal szlachetną.

  • Nie myj plastikowych naczyń w zmywarce. Pod wpływem wysokiej temperatury wydzielają one BPA, który zanieczyści inne naczynia.

  • Nie korzystaj z plastikowego czajnika.

  • Nie jedz produktów spożywczych i nie pij napojów z puszek. Puszki zawierające tłuste pokarmy często są powlekane od wewnątrz tworzywem sztucznym.

  • Nie kupuj zafoliowanych warzyw i owoców.

  • Staraj się kupować mleko, wodę i soki owocowe w szklanych butelkach, gdyż kartony, w których sprzedawane są płyny, również mogą zawierać szkodliwe substancje.

  • Zadbaj o to, aby produkty spożywcze w Twojej lodówce nie miały kontaktu z elementami z tworzywa sztucznego.

  • Zapytaj dentystę, czy używane przez niego materiały są wolne od szkodliwych substancji.

  • Jeśli nie potrzebujesz paragonu, zrezygnuj z niego po zakupach.

  • Unikaj gotowych produktów spożywczych. Podczas ich produkcji często dochodzi do kontaktu z elementami z tworzywa sztucznego (np. rury, pojemniki).

Food Inspector

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Kuracja detoksykacyjna nie tylko dla cukrzyków

Pobierz »

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Polecane artykuły