Thymoquinone prosto z nasion czarnuszki

Superfoods to już znane pojęcie. Jego mianem często określane są nasiona. Szlaki przecierały nasiona chia, które jako jedne z pierwszych pojawiły się na liście superjedzenia. Warto przyjrzeć się więc właściwościom czarnuszki.

Wiele właściwości zdrowotnych czarnuszka zawdzięcza licznym witaminom i składnikom mineralnym, których jest źródłem, m.in. witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, żelaza, potasu, wapnia, cynku, zawiera również różnorodne kwasy tłuszczowe.

 „Nasiona czarnuszki są wyjątkowym źródłem składnika aktywnego o nazwie thymoquinone. Liczne badania wykazały jego silne właściwości przeciwzapalne i przeciwrakowe. Co czyni go silnym przeciwutleniaczem, którego głównym źródłem jest właśnie czarnuszka. Dodatkowo wykazano, że ten składnik aktywny może przyczyniać się do zmniejszenia wydzielania histaminy, łagodzenia stanów zapalnych, jak również zmniejsza aktywność pasożytów i bakterii w jamie ustnej i jelitach” - wyjaśnia na łamach Telegraph Ian Marber.

Jedno z badań wykazało, że ekstrakt z nasion czarnuszki może mieć istotny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi, jak również obniżać poziom trójglicerydów. Oprac. PAP/AG

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Kuracja detoksykacyjna nie tylko dla cukrzyków

Pobierz »

Polecane artykuły