Surowe jedzenie to samo zdrowie

Niektórzy uważają je za najzdrowszy rodzaj pożywienia, inni widzą w nim zagrożenie dla zdrowia. Jakie są zalety i wady odżywiania się surowymi produktami?

Podstawę surowej diety stanowią niegotowane, czyli nieobrobione termicznie, produkty. Uznaje się, że człowiek jest na takiej diecie, jeśli zjada przynajmniej 80 procent surowego pokarmu.

Gorące szkodzi

Zwolennicy takiego sposobu odżywiania utrzymują, że dzięki niemu organizm jest w stanie wyeliminować prawie wszystkie trucizny. Utrzymują, że osoby spożywające obrobione termicznie jedzenie nie neutralizują skutecznie zawartych w nim szkodliwych składników i nie wydalają ich z organizmu. Enzymy niezbędne do trawienia giną bowiem przy podgrzewaniu pożywienia powyżej 47 stopni Celsjusza. Przy obróbce termicznej powstają również szkodliwe substancje, takie jak wolne rodniki (odpowiedzialne za starzenie się organizmów), kancerogeny (przyczyniające się do powstawania nowotworów) i inne groźne substancje. W dłuższej perspektywie efektem mogą być choroby - od artrozy przez choroby układu krążenia aż po raka.

Surowe to zasadowe, czyli zdrowe

Spożywanie surowego pożywienia to odżywianie zasadotwórcze, a lekarze są zgodni, że w naszym ciele występuje środowisko zasadowe. Gotowane, pieczone czy smażone produkty są natomiast kwasotwórcze. A nadmiar kwasów w organizmie sprzyja procesom patologicznym, czyli chorobom.

Skutecznym sposobem na odkwaszenie organizmu jest jedzenie zielonych warzyw liściastych, które są bogate w chlorofil. Zasada jest prosta: im bardziej zielone liście, tym wyższa zawartości chlorofilu, a tym samym skuteczniejsze zasadotwórcze działanie pokarmu.

Zasadowe działanie mają także:

- pszenica,

- roszponka,

- jarmuż,

- szpinak.

Powrót do natury i do smaku

Aby zagwarantować sobie pozytywny wpływ surowego jedzenia na zdrowie, warto zadbać o to, by zapewnić organizmowi codzienną porcję warzyw i owoców. Dzięki nim dzięki dostarczamy organizmowi niezbędnych witamin oraz substancji fitochemicznych. Te ostatnie to znajdujące się w roślinach substancje bioaktywne, które wzmacniają odporność i zapobiegają chorobom. Nie są magazynowane w organizmie, więc należy je regularnie dostarczać z pożywieniem. Przykładem substancji fitochemicznej jest kapsaicyna, która znajduje się w papryce i ma działanie antynowotworowe.

Zwolennicy surowego jedzenia podkreślają, że jest ono wolne od wszelkich środków konserwujących i wzmacniaczy smaku, które podejrzewa się o szkodliwy wpływ na zdrowie. Surowe jedzenie to także dużo błonnika, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie jelit.

Nie tylko zalety

Surowa dieta ma także wady. Szczególnie w odmianie wegańskiej (w której nie je się nie tylko mięsa, ale także nabiału czy jajek) łatwo o niedobory żelaza, witaminy B12 oraz witaminy D. Zbyt duże ilości soków owocowych mogą również prowadzić do niepożądanej fermentacji w jelitach u osób podatnych na tę przypadłość.

Przeciwnicy surowizny podkreślają, że spożywając zimne jedzenie, nie doświadczamy zalet gorących dań, czyli wewnętrznego ogrzania organizmu. Szczupłe osoby bądź ludzie, którzy częściej niż inni odczuwają zimno, mogą nie czuć się komfortowo, odżywiając się surowymi produktami.

Taki rodzaj diety bywa uciążliwy i może mieć zły wpływ na życie towarzyskie. Zwolennikom surowizny trudno znaleźć coś odpowiedniego dla siebie podczas spotkań ze znajomymi poza domem. Osoby odżywiające się w tak oryginalny sposób mogą powoli odsuwać się od dawnego kręgu znajomych.

Wnioski i wskazówki

Jak to zwykle bywa, prawda na temat jedzenia surowych produktów leży pośrodku. Ten sposób odżywiania się nie jest odpowiedni dla każdego. Kobiety w ciąży, osoby osłabione lub w podeszłym wieku powinny podchodzić do niego z dystansem.

Jednak jednodniowa dieta oczyszczająca lub nawet dwutygodniowa kuracja może pozytywnie wpłynąć na zdrowie. Układ przemiany materii zostanie odciążony, organizm odkwaszony, a wszystkie niestrawione resztki pokarmu usunięte.

Wypróbuj nasze przepisy, a przekonasz się, że jedzenie nieobrobione termicznie może być zarówno smaczne, jak i zdrowe.

ZUPA PAPRYKOWO-POMIDOROWA

Składniki:

- 1 pomidor

- 1 czerwona papryka

- 1/2 ogórka sałatkowego

- 2 ząbki czosnku

- 1 seler naciowy

- 1 cytryna

- 1 szalotka

- mielona papryka, pieprz

Przygotowanie:

Posiekaj warzywa na małe kawałki i włóż je do blendera. Dodaj sok z cytryny i około pół filiżanki wody. Miksuj tak długo, aż wszystko będzie miało zawiesistą konsystencję. Dodaj paprykę i pieprz, a na koniec kawałki pomidorów.

SUROWY MAKARON

Składniki:

- 1 duża cukinia

- 3 łyżki stołowe musu orzechowego

- 1 łyżka stołowa soku z grejpfruta

- 1 garstka orzechów z nerkowca

Przygotowanie:

Obierz cukinię i pokrój ją na kawałki przypominające spaghetti. Wymieszaj mus orzechowy z sokiem grejpfrutowym i dodaj szczyptę soli. Następnie wrzuć wszystko do spaghetti z cukinii. Podgrzej danie w piekarniku w temperaturze 40 stopni przez godzinę.

TORCIK BANANOWY

Składniki:

- 1 filiżanka suszonych bananów

- 1 filiżanka migdałów

- 1 łyżka stołowa purée z migdałów

- 3 dojrzałe banany

Przygotowanie:

Zmiel migdały i dodaj kawałki suszonych bananów. Wymieszaj w mikserze, aż powstanie masa o stałej konsystencji. Uformuj z niej małe placuszki będące podstawą dla torcików. Wymieszaj purée z migdałów z bananami, a następnie nałóż powstałą kremową masę na torciki. Na koniec ułóż na nich kawałki banana. 


Tagi: dieta

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Kuracja detoksykacyjna nie tylko dla cukrzyków

Pobierz »

Polecane artykuły