Superfood krytycznym okiem: co warto wiedzieć o awokado

Awokado – ze względu na bogactwo substancji odżywczych – stało się synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej podnoszą się jednak krytyczne głosy, jakoby zachwyt nad tym owocem był wątpliwy z punktu widzenia ekologii. Przedstawimy “za” i “przeciw” w tej sprawie.

Awokado – ekologiczny zabójca?

Aby zebrać kilogram awokado – co daje 2-3 owoce – potrzebnych jest 1000 l wody. To niezwykle dużo. Tym bardziej, że w regionach, gdzie jest ono uprawiane, wody raczej brakuje. Porównajmy: kilogram sałaty wymaga 130 l, a kilogram pomidorów około 180 l wody.

Aby trafić do marketu w naszym kraju, awokado musi odbyć długą drogę – czyli pojawia się problem transportu, tzw. ślad węglowy.

Radzimy: Ze względu na powyższe, nie kupuj zbyt często awokado. Nie wychodź z założenia, jak niektórzy wegetarianie, że owoc ten należy wkomponować w codzienny jadłospis. Ponieważ jednak bogactwo substancji odżywczych w nim zawartych jest nie do przecenienia, od czasu do czasu warto po niego sięgnąć.

Nawet jeżeli jest obecnie uprawiane prawie we wszystkich strefach tropikalnych i subtropikalnych, należy pamiętać, że awokado pochodzi z Meksyku.

Zielone, podobne kształtem do gruszki owoce spadają z drzewa jeszcze zanim całkowicie dojrzeją. Potem potrzebują kilku dni, by stać się jadalne. Kupując awokado, zrób test: jeżeli ogonek można z łatwością usunąć, a miąższ w tym miejscu jest brązowy, to oznacza, że awokado jest dojrzałe. Jeżeli przy ucisku tworzą się wgłębienia, być może owoc jest już zbyt miękki.

Wyrzuty sumienia? 100 g awokado to około 200 kcal. Ale z racji ogromu wartości odżywczych, warto sobie na nie pozwolić.

Jeżeli kupujesz nie całkiem dojrzałe awokado, możesz przyspieszyć jego proces dojrzewania. Trzymaj je w cieple, na przykład zawijając w papier gazetowy, albo przechowuj razem z jabłkami czy bananami. Owoce te wydzielają etylen, który przyspiesza proces dojrzewania. Dojrzałe awokado najlepiej przechowywać w szufladzie na warzywa w lodówce.

Awokado dla wzmocnienia odporności

Dzięki bogactwu substancji odżywczych, awokado zaliczamy do tak zwanych superfoods. Znaczne ilości witaminy E pobudzają Twoje komórki odpornościowe. Działa ona jako przeciwutleniacz, wychwytujący wolne rodniki, które mogą być szkodliwe dla Twojego organizmu. Spożywając 100 g awokado, dostarczasz swojemu organizmowi 20% dziennej dawki tej witaminy (około 12 g).

Zawarty w awokado cynk – pierwiastek śladowy – dodatkowo wspomaga układ odpornościowy. Ponadto owoc ten zawiera sporą ilość błonnika, który ma dobry wpływ na trawienie i zwiększa uczucie sytości.

Awokado zawiera również sporo potasu. To ważny pierwiastek, zapobiegający skurczom mięśni. 100 g awokado dostarcza około 550 mg potasu. To jedna czwarta dziennego zapotrzebowania.

Nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu we krwi

W 100 g awokado znajdziemy 25 g tłuszczu. Ale bez obaw: w tym przypadku mamy do czynienia z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Obniżają one poziom Twojego cholesterolu LDL we krwi, a nawet mogą lekko podnieść poziom HDL – tak zwanego „dobrego cholesterolu”.

Uwaga! Cukrzycy powinni trzymać się od awokado z daleka. Zawarty w nim cukier o nazwie mannoheptuloza wstrzymuje wyrzut insuliny. A to może podnosić poziom cukru we krwi.

Porada

Rozsmaruj na kromce chleba taką ilość awokado, która zmieści się na 1-2 czubkach noża. Aby miąższ nie zbrązowiał zbyt szybko, skrop go odrobiną soku z cytryny lub octu.

Pamiętaj! Spożywaj awokado wyłącznie na surowo. Podczas podgrzewania nabierze ono gorzkiego smaku, który spowoduje, że nie będzie nadawało się do zjedzenia.

Food Inspector

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Kuracja detoksykacyjna nie tylko dla cukrzyków

Pobierz »

Polecane artykuły