Rośliny zielone: ochrona do twoich oczu

Autor: dr med. Michael Spitzbart

Jaskra to najczęstsza choroba oczu, która prowadzi do utraty wzroku. Dlatego tak ważne jest jej zapobieganie. Naukowcy z Harvard Medical School w Bostonie odkryli, jak bardzo przydatne mogą być przy tym zielone warzywa.

Naukowcy przeanalizowali dane pochodzące z Nurses' Health Study oraz Health Professionals Follow-up Study. Łącznie w obu tych badaniach udział wzięło prawie 64 000 kobiet i 41 000 mężczyzn. Przez okres 25 lat prawie 1500 z nich zachorowało na jaskrę pierwotną. Jest to najczęstsza forma jaskry. Naukowcy skupili się na spożyciu warzyw przez uczestników badania, których podzielili na 5 grup. Grupa spożywająca znaczne ilości warzyw to osoby, które zjadały codziennie półtorej porcji zielonych warzyw liściastych. Grupa spożywające niewiele warzyw to osoby, które zjadały tylko jedną porcję takich warzyw co 3 dni.

Okazało się, że ci, na których talerzach najczęściej gościły zielone warzywa liściaste, charakteryzowali się o 18% niższym ryzykiem zachorowania na jaskrę.

MOJA WSKAZÓWKA: Przygotuj sobie już teraz pyszną sałatkę z 5 najpopularniejszych zielonych warzyw liściastych: rukoli, sałaty polnej, sałaty dębolistnej, endywii i batawii!

dr. med. Michael Spitzbart

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Kuracja detoksykacyjna nie tylko dla cukrzyków

Pobierz »

Polecane artykuły