Rośliny strączkowe: cudowny zamiennik mięsa

Autor: Dr med. Rainer Limpinsel

Rośliny te to groch, fasola i soczewica. Wcześniej uważało się je za „mięso dla biednych ludzi”. W ostatnim czasie rośliny te przeżywają swój renesans. Podobnie jak mięso, zawierają one mnóstwo białka. W przeciwieństwie do mięsa charakteryzują się jednak ważną zaletą: zawierają również błonnik. Dzięki jego obecności są one wolniej wchłaniane w jelitach, a uczucie sytości po posiłku pojawia się szybciej i dłużej się utrzymuje. Na dłuższą metę skutkuje to przyjmowaniem mniejszej ilości kalorii. Łatwiej zachowujesz szczupłą sylwetkę. A każdy kilogram ciała mniej to krok bliżej w kierunku utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi.

dr med. Rainer Limpinsel

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Kuracja detoksykacyjna nie tylko dla cukrzyków

Pobierz »

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Polecane artykuły