Pij codziennie szklankę soku pomidorowego, ale bez dodatku cukru

Korzystaj z prewencyjnego działania likopenu. Dojrzałe pomidory zawierają 3,9 – 5,6 mg likopenu w 100 g. Jeśli chcesz spożyć możliwie najwięcej likopenu, sięgaj po produkty na bazie pomidorów. Procesy przetwarzania ich zwiększają jego dostępność biologiczną, gdyż uwalniają likopen ze struktur komórkowych pomidora. Dzięki temu przyswoisz tę substancję szybciej i w większych ilościach. Spożywaj codziennie 7 – 8 mg likopenu. Odpowiada to szklance soku pomidorowego (0,2 l) lub talerzowi zupy pomidorowej.

Food Inspector – Twój niezależny doradca żywieniowy

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Kuracja detoksykacyjna nie tylko dla cukrzyków

Pobierz »

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Polecane artykuły