Orzeźwiający deser z kolorowymi owocami jagodowymi

Jeżyny, porzeczki, maliny – to nie tylko potencjalna smakowita przekąska w ciągu dnia. To również źródło cennych przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i pierwiastków śladowych, które unicestwiają wolne rodniki. Przygotuj sobie pyszny deser na bazie owoców jagodowych – świeżych w sezonie lub mrożonych przez cały rok.

Przepis na 4 porcje

- 300 g chudego twarogu

- 250 g jogurtu

- 1 kropla aromatu rumowego

- 1 opakowanie cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)

- 4 łyżki cukru

- 300 g mieszanki owoców jagodowych (jeżyn, porzeczek, czarnych jagód, malin)

- 1/2 cytryny

- 2 garście włoskich ciasteczek migdałowych cantuccini

- 2 łyżki płatków migdałowych

Wymieszaj twaróg z jogurtem, aromatem rumowym, 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Wyciśnij sok z połowy cytryny i wymieszaj go z owocami i pozostałym cukrem. Ciasteczka migdałowe drobno posiekaj, płatki migdałowe rozdrób i wymieszaj oba te składniki ze sobą.

Układaj w 4 szklankach poszczególne składniki w następującej kolejności: jagody, twaróg, migdały z ciasteczkami. Niech ostatnią warstwą będzie twaróg. Ozdób go odrobiną jagód, migdałów i ciasteczek.

Desery odstaw na 2-3 godziny do naciągnięcia do lodówki. Dzięki temu ciasteczka nieco zmiękną.

Gabriela Schwarz

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Kuracja detoksykacyjna nie tylko dla cukrzyków

Pobierz »

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Polecane artykuły