Najlepsze porady na grill przyjazny cukrzykom

Grillowanie, w sezonie na świeżym powietrzu lub zimą na grillu elektrycznym, może być pomocne przy zwalczaniu cukrzycy! Możesz z łatwością samodzielnie ustalić, co ma wylądować na Twoim talerzu. Mięso samo w sobie nie ma wpływu na Twój poziom cukru we krwi. To samo tyczy się grillowanych warzyw. Jeżeli rozsądnie dobierzesz składniki Twojej sałatki (zielona sałata, bez zawiesistych sosów), Twój cukier pozostanie na prawidłowym poziomie. Dlatego moja najważniejsza porada brzmi: przygotowuj wszystkie potrawy samodzielnie. Wtedy możesz mieć 100% pewności, co trafi na Twój talerz.

Najlepsza kiełbasa do grillowania

Najchętniej kładę na grill świeżą kiełbasę w jakości bio, bez chemii (fosforanów) i bez wzmacniaczy smaku (ekstraktu z drożdży). To, czy wybierzesz kiełbasę z mięsa wołowego, cielęcego czy drobiowego nie ma żadnego znaczenia. Wszystkie kiełbasy grillowe mają jedną wspólną wadę: zawierają bardzo dużo kalorii. Kiełbasy są bardzo tłuste, a spożywanie tych o obniżonej zawartości tłuszczu nie jest dobrym rozwiązaniem. Brakuje w nich wówczas leptyny (czyli tego, co odpowiada za uzyskanie uczucia sytości), przez co zjesz jej większą ilość. Być może zamiast tego możesz zjeść mniejszą ilość zwykłej kiełbasy – to też miły gest w kierunku Twojej figury.

Dobrze wiedzieć

Latem możesz wrzucić świeże zioła prosto na rozżarzone węgle, unoszący się zapach obejmie grillowane jedzenie. Zimą w domu wykorzystaj zioła do solidnego doprawienia mięsa, mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Nie szczędź więc sobie ziół!

Uwaga!

Marynata jest zawsze bardzo kaloryczna. Wysokokalorycznymi pułapkami mogą być również sosy i sałatki.

Warzywa – dodatek idealny

Warzywa na grill nie mogą zawierać zbyt dużo wody. Optymalne są więc cebule, papryka i kukurydza, a z grzybów – pieczarki. Czy próbowaliście kiedyś grillować szparagi? Wszystkie warzywa należy natrzeć masłem. Możesz je położyć na ruszcie na folii aluminiowej lub nadziać na patyczki do szaszłyków. Bakłażana czy dynię zanurz w oleju i dopraw solą, cytryną i ziołami.

A może ziemniaki z folii?

Wcześniej kładłem po prostu nieobrane ziemniaki prosto na węgle. Wtedy wydziela się jednak szkodliwy akrylamid. Z punktu widzenia Twojego zdrowia lepiej zatem będzie, jeżeli położysz ziemniaki zawinięte w folię na ruszcie. Ziemniaki z folii są tak samo zdrowe jak gotowane czy w mundurkach. Nie podnoszą one tak bardzo poziomu cukru we krwi, jak frytki czy ziemniaki smażone.

Dr med. Rainer Limpinsel

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Chora tarczyca – jak samodzielnie rozpoznać problem i świadomie wybrać leczenie

Pobierz »

Polecane artykuły