Miłośnicy kawy mają zdrowsze wątroby

Amerykańskie badanie, przeprowadzone przez National Cancer Institute (NCI) w Bethesda w stanie Maryland wykazało, że osoby pijące kawę mogą się pochwalić lepszymi wynikami badań wątroby.

Jednak składnikiem o pozytywnym wpływie na wątrobę nie jest kofeina. Korzystny efekt zaobserwowano również w przypadku picia kawy bezkofeinowej. Badanie prowadzono na przestrzeni 10 lat. Korzystny wpływ wynikający z picia kawy zaobserwowano u osób, które spożywały ją w ilości powyżej 3 filiżanek dziennie. Z badań na zwierzętach wynika natomiast, że ochronnie na wątrobę wpływają inne substancje zawarte w kawie (diperteny, kafestol, kahweol). To one mają chronić wątrobę przez substancjami trującymi (aflatoksyna B1).

prof. dr Thomas Wessinghage

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Kuracja detoksykacyjna nie tylko dla cukrzyków

Pobierz »

Polecane artykuły