Jak właściwie kupować cytrusy

Sezon na owoce cytrusowa mamy już cały rok. A ich spożycie można tylko zalecać, gdyż zawierają bogactwo witaminy C i w ten sposób chronią przed uciążliwymi infekcjami. W ostatnich latach wielu ludzi straciło jednak apetyt na mandarynki, pomarańcze i całą cytrusową resztę.

Wiele owoców po zakupie okazuje się „słomą bez smaku”: mało soczystym, suchym miąższem. Aby kupić naprawdę smaczne owoce, wystarczy zastosować się do poniższych rad:

- Zwróć uwagę na kolor. Powinien być soczyście pomarańczowy, grejpfrut powinien mieć „rumiane policzki”. Blada skórka wskazuje na to, że owoc nie jest dostatecznie dojrzały.

- Owoc cytrusowy nie powinien w żadnym wypadku wykazywać podejrzanego stęchłego zapachu. To wskazuje bowiem na obecność pleśni pod skórką.

  - Skórka świeżego owocu cytrusowego nie powinna być zbyt twarda, ale jednocześnie być w miarę zbita. Jeżeli sprawia wrażenie mało elastycznej, to owoc jest prawdopodobnie zbyt wyschnięty. Jeśli jest zbyt miękka, to oznacza, że owoc jest stary i bardzo słodki. Tylko grejpfruty mogą być nieco bardziej miękkie, gdyż zawierają w swoim miąższu mnóstwo soku. Ostrożność jest zalecana za każdym razem, gdy skórka jest miękka. Oznacza to, że owoc jest suchy.

- Wielkość owocu cytrusowego nie ma znaczenia. Najlepiej kupować te małe lub – maksymalnie – średniej wielkości. Duże owoce smakują zazwyczaj mniej intensywnie. Poza tym duży rozmiar jest często związany z grubą skórą, więc płacisz za to, co ostatecznie wyrzucisz.

- Porównuj wagę. Weź do ręki kolejno kilka owoców średniej wielkości. Kupuj te najcięższe. Im cięższy owoc, tym więcej soku zawiera.

dr med. Michael Spitzbart

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Kuracja detoksykacyjna nie tylko dla cukrzyków

Pobierz »

Polecane artykuły