Jadalne – przeciwzapalne. Ryż z kurczakiem i ananasem z patelni na słodko-ostro

Wybrałam dla ciebie przepis, który dostarczy ci znacznej ilości zdrowych składników o działaniu przeciwzapalnym. W pierwszej kolejności będzie to ananas, chyba najbardziej znany produkt spożywczy, który hamuje procesy zapalne w organizmie. Również czerwona papryka i por – ze względu na zawarte składniki – potrafią trzymać stany zapalne w garści. Smacznego!

Na 4 porcje potrzebujesz:

4 niewielkie filety z kurczaka (ok. 250 g)

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżeczki mielonego curry

2 ananasy

2 czerwone papryki

2 pory

400 g gotowanego ryżu naturalnego

sól, pieprz

Filet z kurczaka umyj, osusz, pokrój w cienkie paski i wymieszaj z oliwą oraz mielonym curry.

Ananas obierz i usuń głąb. Miąższ pokrój w kostkę o wielkości 1 cm. Paprykę pokrój na ćwiartki, wypestkuj, umyj i pokrój w kostkę o wielkości 5 mm. Por oczyść, przekrój wzdłuż na pół i umyj, a następnie pokrój w poprzek na niezbyt cienkie plasterki. Czosnek obierz i drobno posiekaj.

Kostki ananasa podsmaż chwilę na powlekanej patelni bez tłuszczu na bardzo dużym ogniu. Następnie zdejmij z patelni i odłóż. Wytrzyj patelnię. Plasterki mięsa z kurczaka również podsmaż intensywnie przez chwilę, dodaj paprykę i por, a następnie całość smaż jeszcze przez 1 minutę. Dodaj ananas i ugotowany ryż, zmniejsz ogień i całość smaż przez kolejne 4-5 minut, ciągle mieszając. Dopraw pieprzem i solą morską.

Gabriela Schwarz

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Kuracja detoksykacyjna nie tylko dla cukrzyków

Pobierz »

Polecane artykuły