Dietetyczny trend – makaron azjatycki. Intensywny smak bez glutenu

Makaron azjatycki coraz bardziej zyskuje na popularności. Jeśli sięgniesz po azjatycki makaron z fasoli mung lub ryżowy, unikniesz kontaktu z glutenem. W przeciwieństwie do makaronów europejskich, nie zawierają one bowiem pszenicy.

Radzimy: wykorzystaj ten trend, zwłaszcza jeśli cierpisz na nietolerancję glutenu.

Coraz częstszym widokiem na naszych rodzimych deptakach są ludzie, zajadający dwoma pałeczkami makaron z tekturowego pudełka. Dokładnie mówiąc, makaron azjatycki, który staje się u nas coraz bardziej lubiany: jako przekąska na wynos, dodatek do dania głównego, w sałatce czy zupie. Mamy również coraz więcej restauracji azjatyckich, gdzie można taki makaron zjeść pod różną postacią.

Cechą charakterystyczną takiego makaronu jest większa zdolność do pochłaniania aromatów niż ta makaronów europejskich. Spróbuj! Rozpieść swoje kubki smakowe kreacją azjatyckich warzyw z makaronem.

Makaron azjatycki to również walory zdrowotne – zwłaszcza wtedy, gdy nie tolerujesz glutenu. Jak zapewne wiesz, makarony w Europie są wytwarzane głównie z pszenicy. Zawarty w niej gluten nadaje makaronowi zbitą konsystencję podczas gotowania. Również makaron jajeczny i pełnoziarnisty nie są wolne od glutenu.

Jeśli sięgniesz po azjatycki makaron z fasoli mung lub ryżowy, unikniesz kontaktu z glutenem. W przeciwieństwie do makaronów europejskich, nie zawierają one bowiem pszenicy.

Makaron ryżowy produkowany jest głównie z mąki ryżowej. W zależności od przepisu dodaje się również skrobię kukurydzianą lub mąkę z tapioki. Cukrzycy ze względu na zróżnicowany skład takich makaronów muszą wybierać produkty odpowiednie dla nich.

Jeśli nie zawierają innych dodatków, są makaronami bezglutenowymi. Jak więc widzisz, cierpiąc na nietolerancję glutenu, nie musisz rezygnować z makaronu. Najlepiej kupować makaron świeżo przyrządzony (w sklepie lub restauracji azjatyckiej). Nie zadowalaj się potrawami gotowymi, gdyż z badań wynika, że podnoszą one ryzyko zachorowania na schorzenia układu sercowo-naczyniowego.

Jak rozpoznać nietolerancję glutenu

Celiakia (nietolerancja glutenu) to choroba, której częstotliwość występowania wzrosła w ostatnich latach. Choruje na nią co siedemdziesiąta osoba na świecie.

Gluten jest białkiem występującym w wielu różnych rodzajach zbóż. Osoby z celiakią, poza nadwrażliwością na niego, nie są też w stanie go strawić. Wraz z przyjmowaniem go w pokarmach powoduje on przewlekły stan zapalny błony śluzowej jelita cienkiego. Skutek? Jelito nie może normalnie pracować i substancje odżywcze nie wchłaniają się należycie.

Jak manifestuje się nietolerancja glutenu?

- Brakiem apetytu

- Wzdęciami

- Bólami brzucha

- Skłonnością do krwawień

- Biegunką

- Wymiotami

- Utratą masy ciała

- Zaburzeniami metabolizmu kości

- Poczuciem zmęczenia

- Nocną ślepotą

- Obrzękami

- Suchą skórą

- Bólami stawów

Przepis: pieczony makaron z fasoli mung z warzywami

Dla dwóch osób potrzebujesz:

- 100 g makaronu z fasoli mung

- 10 g suszonych grzybów

- 1/2 marchwi

- 1/2 małej cukinii

- 1/2 czerwonej papryki

- 2 cebule dymki

- 50 g pędów bambusa pokrojonych w paseczki

- 1/2 ząbka czosnku

- olej

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć przez około 30 minut w wodzie, a następnie pokroić na paseczki. Warzywa również pokroić na paseczki. Makaron włożyć na 8-10 minut do gorącej wody.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, rozgnieść ząbek czosnku i podsmażyć. Dodać warzywa, grzyby i makaron. Całość smażyć przez 5 minut. Doprawić według upodobania.

Food Inspector

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Kuracja detoksykacyjna nie tylko dla cukrzyków

Pobierz »

Polecane artykuły