Bądź zdrowy dzięki kiełkom

Masz ochotę na urozmaicenie diety? Sięgnij po kiełki. Te małe roślinki to prawdziwa bomba witaminowa, dzięki której dostarczysz organizmowi niezbędnych witamin, składników mineralnych i fitochemicznych.

Brokuł

Jego kiełki zawierają duże ilości sulforafanu. Jest to substancja, która wzmaga aktywność niektórych enzymów odpowiedzialnych za metabolizm substancji obcych w organizmie, wspomagając tym samym jego oczyszczanie. Hamuje także wzrost Helicobacter pylori – bakterii odpowiedzialnych za chorobę wrzodową żołądka. Przede wszystkim jednak sulforafan ma działanie antynowotworowe. Dlatego warto jeść brokuły. A jeszcze skuteczniejsze jest jedzenie tego warzywa razem z jego kiełkami. Naukowcy z Uniwersytetu w Illinois (USA) odkryli, że działanie antynowotworowe jest wówczas dwukrotnie skuteczniejsze.

Lucerna

(…)

Pozostało jeszcze 52% treści

Aby przeczytać cały artykuł zaloguj się lub załóż bezpłatne konto.

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Kuracja detoksykacyjna nie tylko dla cukrzyków

Pobierz »

Polecane artykuły